Hozzávalók:
- 12-15 db bimbóskel, kb. 30 dkg
- 50dkg darált sertéslapocka
- 6 vékony szelet száraz fehérkenyér
- 2 db tojás
- 5 dkg sima liszt
- 2 dl olaj a sütéshez
- Ízesítésre: fokhagymakrém, kis fej vöröshagyma, só, bors, csipet pirospaprika.
Elkészítése:
A bimbóskelt megtisztítom, majd forrásban lévő sósvízben pár percig főzöm és leszűröm. A kenyérszeleteket megáztatom, kicsavarom és a húshoz adom. Beleteszem a külön edénybe leütött tojásokat, a fokhagymakrémet, apróra vágott vöröshagymát, sót, borsot, pirospaprikát. Összedolgozom a masszát, fogok egy kelbimbót és a húsból kis gombócokat formázok, mintha szilvás gombóc lenne. A lisztben megforgatom, és a megforrósított olajban szép sárgára sütöm. Köretként tálalom, de egytál ételnek is kitűnő, ilyenkor rizst vagy sósburgonyát teszek mellé. Előnye, hogy a tálalás előtt jóval elkészíthető, mikróban felmelegíthető, de hidegen is finom. Bimbóskelhelyet karfiollal is készülhet, tízóraira vagy uzsonnára is kínálhatjuk, igen kapós.
Forrás: macosz.hu