A medvehagyma nagyon egészséges: méregtelenítő hatása már régóta ismeretes.
Serkenti az emésztést.
Vérnyomáscsökkentő és vérzsírcsökkentő hatása is van,valamint C-vitamintartalmának köszönhetően fokozza a szervezet ellenálló képességét.
Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik,
ezért aki véralvadásgátló szereket szed,annak nem javasolt nagy mennyiségben való fogyasztása.
Jól használható, pl salátákhoz, levesekhez, húsokhoz, főzelékekhez.
Krémlevesként történő elkészítése még azokat is meggyőzi a medvehagyma fogyasztásáról,akik nem rajonganak a hagyma ízéért.
Sós sütemények töltelékeként is megállja a helyét,illetve a medvehagymából pestót is fűszervajat is készíthetünk.
Fogyasztása kismamáknak ellenjavallt, mivel az anyatejnek kesernyés ízt ad.
Medvehagymakrém leves
Hozzávalók 4 főre:
120g medvehagyma
1liter zöldség alaplé(zöldségleveskockából)
30g olaj
15g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
100g 10%-os főzőtejszín
só,bors,szerecsendió
Elkészítése:
A medvehagymát megmossuk, lecsöpögtetjük, nagyobb darabokra felvágjuk, majd egy kis levessel finomra pürésítjük.
Az olajat felhevítjük, a lisztet az olajban aranysárgára pirítjuk.
Felöntjük a medvehagymapürével és a maradék levessel. Kb. 10 percig főzzük.
Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
Hozzáadjuk a tejszínt és felfőzzük.
Tápanyagértékek egy főre:173 kcal és 8g ch