Kategóriák
Életmód

Szilva szezon? Fogyj le vele

A szilva remek antioxidáns és serkenti az emésztést, tehát kiválóan alkalmas arra, hogy bevegyük a diétánkba. A szilva népszerűsége hazánkban nem olyan magas, mint az őszibarack vagy az eper esetében, holott igen ízletes, gazdag tápanyagokban és segít tehermentesíteni is szervezetünket. Tartsunk szilvadiétát!

A szilvának igen sokféle fajtája létezik. Az ún. kökényszilva, mely kissé fanyarkás ízű, régebbi, mint a házi szilva, és vélhetően Kelet-Európából vagy Nyugat-Ázsiából származik. A házi szilva Közép-Európában őshonos. A szilva termesztése ma már világszerte elterjedt, földrészenként más-más fajtájával találkozhatunk.
 kep (569)

Mártásnak vagy pálinkának

Felhasználását illetően igen sokoldalú gyümölcs, hiszen készíthetünk belőle lekvárt, befőttet, de akár savanyúságot is, kiváló alapanyagok süteményekhez, vagy kandírozásra. Adhatjuk egytálételekhez, húsok mellé, de készíthetünk belőle édes vagy éppen savanyú mártásokat is. A szeszipar is előszeretettel használja, hiszen remek pálinka lesz belőle. De természetesen nyersen is fogyasztható, értékes tápanyagait szervezetünk ebben a formában tudja a legjobban hasznosítani.

Remek antioxidáns-forrás

A szilva tápanyagokban igen gazdag gyümölcs. Bőven tartalmaz A-provitamint, valamint C- és E-vitamint, melyek mind antioxidáns hatással rendelkeznek. Ezért kiemelt szerepet tölt be immunrendszerünk védelmében. Ásványi anyagokban is gazdag, nagy mennyiségben tartalmaz vasat, ezért vérszegénység esetén kifejezetten ajánlott gyümölcs, valamint káliumot, kalciumot és magnéziumot is.

kep (570)

Kipucolja a szervezetet

Mindezek mellett segíti emésztőrendszerünk munkáját is, hiszen gazdag rostokban – akár friss, akár aszalt formájában -, ezáltal kipucolja bélrendszerünket, eltávolítja a salakanyagokat, és felgyorsítja anyagcserénket. Remek hashajtó és vízhajtó, ezzel is segítve szervezetünk tisztulását. Stimulálja az epekiválasztást, valamint a máj és a vesék munkáját is. Az őszi időszakban éppen ezért érdemes szilvadiétát tartani, megtisztítva szervezetünket, mely így sokkal ellenállóbb lehet a hűvösebb, nyirkosabb időszak betegségeivel szemben. A szilvadiétának köszönhetően akár pár kilótól is megszabadulhatunk, a narancsbőrről már nem is beszélve. Lássuk, hogyan is épül fel a diéta?

Szilvadiéta

Mivel a szilvának igen erős a tisztító hatása, ezért érdemes óvatosan bánni vele. Tegyük mindennapos étkezésünk részévé, így nem csak könnyen betartható lesz, de szervezetünket sem terheli meg drasztikusan. Ügyeljünk arra, hogy reggel, délben, este is fogyasszunk belőle. Reggel és délelőtt elsősorban nyers formában fogyasszuk, délben húsok mellé párolva, vagy salátába téve, este joghurthoz, esetleg zabkásához adva. Készíthetünk belőle levest és turmixot is, egy kevés gabonaitallal dúsítva igazán tápláló vacsorát kapunk belőle. A diétát legfeljebb 5 napig tartsuk, szervezetre gyakorolt jótékony hatása hamar érezhetővé válik.

Forrás: macosz.hu