Kategóriák
Életmód Slide post

Zsí­rt éget, baktériumokat öl és még finom is – De mennyit ehetsz a fahéjból

Baktérium ölő fahéj

pic (170)

A fűszert régóta használják légúti megbetegedések kezelésére, mivel erős baktérium- és vírusölő hatással bír – sőt, még antimitotikus, vagyis gombaölő tulajdonságú is. Megfázásos, influenzaszerű megbetegedések esetén érdemes mézzel összekevert fahéjat fogyasztanod, de akár az alábbiakban leí­rt emésztésserkentő hatású teát is bevetheted.

Fogyasztó hatású fűszer

Számos olyan fűszernövény létezik, amely serkenti az emésztőnedvek termelését, javítja az anyagcserét, ennek köszönhetően segí­tségedre van a fogyókúra során. A fahéj is ezek közé tartozik, a benne lévő nyálka- és cseranyagoknak, valamint az illóolajnak köszönhetően pedig a gyomor-béltraktus működését is serkenti.

Emésztésserkentő tea

pic (171)

Forráz le egy kávéskanál apróra vágott fahéjat körülbelül két és fél deciliter vízzel. Hagyd állni tí­z percen át lefedve, majd szűrd le. Lelassult emésztés – illetve megfázás – esetén segí­t, de fontos, hogy ne feledkezz meg a rostban gazdag táplálkozásról sem.

Fahéjjal a cukorbetegség ellen

A 2-es tí­pusú cukorbetegség hátterében a szervezet csökkent inzulinérzékenysége áll, aminek következtében a hasnyálmirigynek fokoznia kell a hormontermelést, egészen odáig, amí­g ki nem merül. Erről a folyamatról, illetve magáról a betegségről bővebben olvashatsz korábbi cikkünkben.

Amerikai kutatók szerint a fahéj képes arra, hogy javí­tsa a sejtek inzulinérzékenységét. Mindezt olyan korábbi vizsgálatok eredményeinek összehasonlítására alapozták, melyek során a résztvevők 4-18 héten át napi legalább 120 milligramm, de legfeljebb hat gramm – ez utóbbi körülbelül két és fél teáskanál mennyiségnek felel meg – fahéjat fogyasztottak.

Az összehasonlító elemzések azt mutatták, hogy azoknál a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő vizsgálati alanyoknál, akik fahéjat fogyasztottak, csökkent az éhgyomri vércukorszint, javult a szervezet inzulinválasza, valamint az összkoleszterin és az LDL – más néven rossz – koleszterin szintje is. Szakértők szerint ez a pozitív hatás a fahéjban lévő fahéjaldehidnek köszönhető

Mennyi lehet a napi limit?

Cinnamon rolls and powder

A túlzott fahéj fogyasztásnak lehetnek olyan mellékhatásai, mint az allergiás bőr- és nyálkahártya-reakciók. Amennyiben gyomorfekélyed van, nem ajánlott, továbbá terhesség esetén is érdemes mellőzni.

A fahéj fogyasztását a benne lévő kumarin miatt sem szabad túlzásba vinni. Ez a vegyület ugyanis nagy mennyiségben fogyasztva toxikus, májkárosodást okozhat. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal által 2006-ban megállapí­tott, teljes biztonsággal fogyasztható napi beviteli érték felső határa testsúly kilogrammonként 0,1 milligramm. Amennyiben süteményeket vagy a zabkásádat í­zesí­ted fahéjjal, nem kell aggódnod, a fűszer túlzásba vitt fogyasztása inkább az étrend-kiegészí­tőként használt fahéjtabletta esetében fordulhat elő.

Kétfajta fahéj

A hazai boltokban kétféle fahéj kapható: a cassia és a ceyloni. Érdemes az utóbbit választani, ugyanis ennek alacsonyabb a kumarintartalma. Viszonylag könnyen megkülönböztetheted a kettőt egymástól, mivel előbbi összegöngyölt, nagyobb fahéjtekercsként kerül forgalomba, mí­g utóbbi több vékony réteget tartalmaz.

Forrás: www.femina.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük