Kategóriák
Hírek

Mítoszok a cukorbetegséggel kapcsolatban

A cukorbetegségre vonatkozó információk túláradó sokasága ellenére még sok ember mondhatni szinte semmit, de legjobb esetben is alig tud valamit erről az állapotról. És mivel sok, néha ellentmondásosnak tűnő állítás kering a köztudatban erről a betegségről, ezért is fontos, hogy a cukorbetegségekkel kapcsolatosan némely fontos, alapvető információ tisztázott legyen.

kep (162)

Kérdések és válaszok a cukorbetegséggel kapcsolatban

A cukorbetegség nem olyan komoly betegség – Nos, a cukorbetegség egyértelműen nem hasonlítható egy egyszerű megfázáshoz. Összehasonlításképpen: több áldozatot követel évenként, mint a mellrák, vagy az AIDS összességében (Egyesült Királyságbeli adat). Három cukorbeteg közül kettő stroke-ban, vagy szívbetegségben hal meg.
A túlsúlyos és elhízott emberek előbb vagy utóbb kettes típusú diabéteszben fognak szenvedni – a túlsúly egy rizikófaktor, mindenféle betegség kialakulását illetően. Azonban vannak olyan tényezők, amelyeket figyelembe kell venni, úgy mint a genetikai örökség, etnikai hovatartozás, és a kor. A legtöbb elhízott ember valójában nem kettes típusú cukorbetegségben szenved. Ellenkezőleg, sok ember, akit érint ez a betegség, a kettes típusú diabétesz, a normál vagy a csupán kissé túlsúlyos kategóriába esik.


A túlzott cukorfogyasztás cukorbetegséget okoz
– A népszerű hiedelemmel ellentétben, a cukorfogyasztás nem alakít ki diabéteszt. Az egyes típusú diabéteszt genetikai, és olyan egyéb tényezők okozzák, amelyek a mai napig zavarba hozzák a tudósokat, míg a kettes típusú cukorbetegséget genetikai, és életmódbeli tényezők okozzák, úgy mint a túlsúly.


A cukorbetegeknek speciális ételeket kell fogyasztaniuk
– Valójában egy egyszerű, egészséges táplálkozási terv a cukorbetegek számára is megfelelő. Alacsony telített és a transzzsírsavakban, sóban és cukorban szegény, több teljes kiőrlésű gabonát, zöldséget és gyümölcsöt tartalmazó étrendet jelent ez. Ne vezessék félre a diabetikusként vagy diétásként hirdetett élelmiszerek, mivel sok esetben még mindig okozhatják a vércukorszint emelkedését, nem is beszélve, hogy drágábbak a szokásos élelmiszereknél.


A cukorbeteg emberek csak magas keményítőtartalmú ételekből ehetnek kis adagokat
– A magas keményítőtartalmú ételek, mint a kenyér, burgonya, vagy tészta elhagyása nem része az egészséges táplálkozásnak. Ami fontosabb, az az, hogy kontrolláljuk az adagokat. A cukorbeteg embernek három vagy négy adag szénhidrát elegendő.
A cukorbeteg embereknek nem szabad édességet és csokoládét ennie – Addig, amíg ezeket mértékkel fogyasztják, és tornával párosul, az édességek és a desszertek fogyaszthatóak a cukorbetegek által is.
A cukorbetegség ragályos – Bár az a pontos ok, ami miatt cukorbetegek leszünk még mindig nem teljes mértékben tisztázott, de annyi bizonyos, hogy nem egy influenzáról, vagy egyszerű megfázásról van szó, ami ragályos.
A cukorbeteg emberek nagyobb valószínűséggel fáznak meg, vagy kapnak el más betegségeket – a cukorbetegség nem emeli más betegségek esélyét. Azonban ajánlatos a cukorbeteg embereknek az influenza ellenes oltás, mivel mindenféle betegség nehezítheti a diabétesz kordában tartását.
Azok az emberek, akik kettes típusú cukorbetegséggel küzdenek, és inzulininjekciókat kapnak, nem tudtak megküzdeni megfelelően a cukorbetegségükkel – a legtöbb ember számára, a kettes típusú cukorbetegség progresszívnak bizonyul. Az első időszakban még egészséges szinten tudják tartani a vércukorszintjüket. Azonban amint a szervezetük fokozatosan kevesebb saját inzulint termel a normálisnál, elégtelennek bizonyulnak a szájon át szedhető gyógyszerek, éppen ezért kénytelenek inzulininjekciók beadásához folyamodni.

Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük