A brüsszeli káposztácskának is nevezett kelbimbó jellegzetes ízét sokan nem kedvelik, azonban a nagy titok a főzési idő megfelelő megválasztásában van! A készre főzött kelbimbó nem kemény, de nem is túl puha. A párolás a bimbók méretőtől függően, 6-12 percet vesz igénybe, és a jellegzetes kénes illat azt jelenti, hogy már túl sokat főztük. Az elkészült kelbimbót azonnal tálaljuk, mert a melegen tartott étel sokat veszít kellemes ízéből. A bimbós kel párolt formában remek köret, amit egyszerűen megbolondíthatunk durvára vágott mogyoróval vagy szezámmaggal, de illik hozzá a majoranna és a köménymag is.
A recept hozzávalói (2 adag):
- 400g kelbimbó
- 2 kemény tojás
- 100g reszelt kemény sajt
- 1 pohár zsírszegény tejföl
- só
- őrölt szerecsendió
- margarin
A recept elkészítése:
A kelbimbót puhára főzzük, majd leszűrjük. A karikára szeletelt kemény tojásokat margarinnal kikent tűzálló tálba tesszük és ráhalmozzuk a kelbimbót, és az egészre ráöntjük a tejföllel összekevert reszeltsajt és az ízlés szerinti só keverékét. A tetejét megszórjuk őrölt szerecsendióval és forró sütőben 5-10 percig sütjük. Köretként vagy önmagában egyaránt fogyasztható.
A recept tápanyagtartalma:
A feltüntett tápanyag adatok tájékoztató jellegűek és csak az összetevők pontos mérése és a recept változatlan formában történő elkészítése esetén érvényesek. Bármilyen módosítás esetén újra kell számolni!
forrás: cukorbetegkonyha