Elkészítési idő: kb. 60 perc
Hozzávalók:
- 1 kg csirkemell
- 5 dkg szárított vargánya
- 1 doboz (0,5 l) sűrített paradicsom
- 1 dl csirke alap lé
- 1 fej vöröshagyma aprítva
- 3 gerezd fokhagyma zúzva
- só, bors, kakukkfű, bazsalikom
- olíva olaj
A szárított vargányát leforrázzuk, és kb. 30 percig állni hagyjuk. Addig az olajon a hagymát megdinszteljük, rádobjuk a csíkokra vágott csirkemellet és megforgatjuk, hogy kapjon egy fehér kérget. Hozzáadjuk a gombát, fokhagymát, a sűrített paradicsomot, sózzuk, borsozzuk, 1-1 kiskanál kakukkfüvet és bazsalikomot adunk hozzá. Összekeverjük, felöntjük az alap lével, lefedve kb. 30 perc alatt készre főzzük közepes lángon. Ha szükséges, akkor a gomba levével pótoljuk az elfőtt alaplevet.
Tipp! Használhatunk szárított vegyes erdei gombát vagy fafülgombát is. Ha fagyasztott gombakeveréket találunk csak, azt természetesen nem kell leforrázni, hanem még fagyosan adjuk a hóshoz.
Jó tudni! Az összetevőknek alacsony a kalóriatartalma, diétázók és cukorbetegek is fogyaszthatják. Sűrített paradicsom helyett frisset is használhatunk. Ebben az esetben húzzuk le a héját, és botturmix segítségével pépesítsük.
Tápérték (100 g)
Csirkemell | Sűrített paradicsom | Vargánya | Olíva olaj | |
Energia | 114 kcal | 77 kcal | 40 kcal | 902 kcal |
Fehérje | 21,2 g | 3,5 g | 5,7 g | 0 g |
Zsír | 2,6 g | 0,7 g | 0,2 g | 100 g |
Szénhidrát | 0 g | 14 g | 3,8 g | 0 g |
Forrás: egeszsegtukor.hu