Kategóriák
Hírek

Mit együnk izomláz ellen?

Manapság mindenki tudja, hogy mennyire fontos a sport, nem csak az egészségünk, hanem a lelki harmóniánk szempontjából is. Sajnos mégsem tudjuk mindig biztosítani, hogy a rendszeres mozgás része legyen az életünknek, ezért időről időre, hosszabb-rövidebb kihagyás ékelődik a sportmentes időszakok közé. Igen ám, de amikor újra kezdjük a sportot-mozgást, szinte kihagyhatatlan az első napok élményei közül a megfeszített munkát „üdvözlő” izomláz.

A legtöbb esetben nem több ez némi sajgásnál, ami még jól is esik, hiszen végre újra érezzük, hogy vagyunk. De ha a hirtelen jött erőfeszítés annyira nagy arányú, vagy a szervezetünket szinte sokk-ként éri a hosszú időn át tartó megterhelés, akkor bizony a fájdalom is nagyobb lehet. Az izomláz azért is nagyon kellemetlen, hiszen akadályoz a megnövekedett erőfeszítés fenntartásában, sőt torzíthatja tartásunkat, mozgásunkat, amivel akár mozgásszervi problémákat is előidézhet.

Készüljünk örömmel a mozgásra!

pic (35)

Ha tudjuk, hogy tevékeny időszak veszi kezdetét az életünkben, jól tesszük, ha idejében elkezdünk felkészülni rá. Támogassuk a szervezetünket olyan táplálékok fogyasztásával, amelyek élénkítik a vérkeringést, elősegítik a sejtek méregtelenítését, és támogatják a regenerálódást.

Nézzük, milyen ételekkel vértezhetjük fel magunkat az izomláz ellen! A gyömbér kiválóan alkalmas arra, hogy felfrissítse a vérkeringést, hiszen rugalmassá teszi az ereket és javítja a perifériás vérellátást is. A kurkuma gyulladáscsökkentő és sejtregenerációt elősegítő hatása kiváló antiszeptikus hatással párosul, s mindezt kiegészíti a kollagéntermelés serkentése is.

A gránátalma gazdag allegitanninban, ami az izmokban keletkező mikrosérülések gyógyulását segíti elő. A meggyben és cseresznyében található antocianidok nem csak az izomfájdalmakat csökkentik, hanem a megterhelés okozta izomerő-csökkenést is mérséklik. A kvercetin nevű gyulladáscsökkentő hatóanyag több zöldségben és gyümölcsben is megtalálható. Ilyen például a hagyma, alma és az áfonya.

Forrás: www.receptneked.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük