Kategóriák
Életmód Mondd meg Cukrom

Mit tehetünk Egész-ségünkért?

Rengeteg cikket, írást, hasznos információt találhatunk a világhálón az egészséges életvitelről, akár itt nálunk, a www.cukrom.hu oldalon is.

Már tudjuk, illetve az általunk szimpatikusnak tartott szemléletmód révén tudhatjuk, mit és mennyit, mikor érdemes enni, inni, milyen fontos a testmozgás és a (többnyire) ülőmunka ellensúlyozása, kiegészítése aktív tevékenységekkel.

A couple celebrating.

Mindez valóban nagyon fontos, testi oldalról ilyen módon támogathatjuk Egész-ségünket.

Ugyanakkor legalább ennyire jelentősnek tartom a lelki oldalt. Az emberi lény alapvetően hármas tagozódású. Testén kívül Lelke és Szelleme is befolyásolja működését. Azokból az esetekből is tudhatjuk mindezt, amikor pl ugyanolyan (negatív) hatásnak kitett csoport egyes tagjai egész más tüneteket mutatnak, egészen eltérően reagálnak. Miben különböznek? Persze, lehetnek köztük testi különbségek is, de a hozzáállásuk is nagyban meghatározhatja a végkifejletet.

Mit tehetünk Magunkért, hogy a hozzáállásunk minél pozitívabb legyen?

A már fent említett testi szintű beavatkozásokon túl érdemes törődünk Lelkünk Egész-ségével is.

Hogyan? A nap elején, közvetlenül ébredés után egy rövid meditáció, vagy pusztán annak megfogalmazása, hogy kíváncsian és örömmel várjuk a nap csodálatos eseményeit, adott esetben ennek vizualizációja már önmagában ad egy jó irányú indítást.

A továbbiak folyamán is érdemes fenntartani ezt a pozitív fókuszt, azaz arra figyelni, mennyi minden jó dolog történik velünk, még ha apróságokról is van szó: Párunk mosolya, a gyerekek kacagása, egy finom reggeli, egy szép és lélekemelő, megnyugtató zene mind-mind hozzájárulhat jó érzéseinkhez.

Fontos arra is odafigyelni, minek szentelünk időt és figyelmet. Ha csupa rossz hírt olvasunk vagy hallunk, az készenléti állapotot, akár tehetetlenségérzést is szülhet, ami melegágya a stressznek, melynek egészségkárosító hatásáról szintén sokat tudunk (pl innen: http://cukrom.hu/a-stresszrol-altalaban/). Tudatosan foglalkozzunk ÖnMagunkkal! Ha pl valami megérint, nézzük meg, tudunk és szeretnénk-e változtatni az adott dologgal kapcsolatban bármin, és ha igen, a tőlünk telhető legjobb módon tegyük is meg. Ha úgy érezzük, nincs ráhatásunk, engedjük el, ne stresszeljük rajta magunkat feleslegesen. Tehát: tudok rajta változtatni, tehetek a témában valamit, vagy inkább foglalkozzak valami mással, amiben kompetens vagyok? Az, hogy a számunkra fontos és általunk befolyásolható történésekkel törődünk igazán, ad egy biztonságérzetet, ami másik oldalról csökkenti a stresszt.

Este pedig, annak érdekében, hogy nyugodt legyen éjszakánk és regenerálódhassunk, érdemes a negatív történéseket elengedni, akár azok leírásával, akár meditációban, vizualizációban. A módszer kevésbé lényeges, az eredmény a fontos: megtisztulunk a káros hatásoktól. Ugyanakkor pedig hálát is adhatunk mindazért a jóért, ami ért minket, ennek ereje és jelentősége óriási!

Tehát keressük meg, mi az, ami szép és jó életünkben és a világban, ezeket értékeljük és érezzük át, valamint változtassunk azokon, amikre van ráhatásunk, illetve fogadjuk el határainkat és a „világ dolgait” engedjük el, így sokkal örömtelibb, stresszmentesebb lehet életünk! Mindennek pozitív hatását pedig minden szinten érezni és élvezni, értékelni fogjuk! :o)

Csupa csodát, Namaste

Tárnok Tímea

tanácsadó szakpszichológus, családterapeuta, ThetaHealing® konzulens

Forrás: www.facebook.com/pages/Termékenységi-tanácsadás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük