Kategóriák
Hírek

A cukros és édesített üdítőitalok fogyasztása bárkinél megnövelheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát

Mostanáig azt gondolták a szakemberek, hogy a cukros italok és a kettestípusú cukorbetegség közötti összefüggés oka a felszedett túlsúlyban rejlik, merthogy a testzsír megnövekedése inzulinrezisztenciát okoz, az pedig cukorbetegséghez vezethet. A legújabb vizsgálatok azonban arra utalnak, hogy a súlynak mindebben a folyamatban nincs szerepe, ellenben a napi egy adagnyi édes ital elfogyasztása tíz év alatt 13 százalékkal növeli meg a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

hand holding soda can pouring a crazy amount of sugar in metaphor of sugar content of a refresh drink isolated on blue background in healthy nutrition, diet and sweet addiction concept

Amint arról a BMJ című lapban a szakemberek beszámoltak, mindebből az következik, hogy 2010 és 2020 között akár kétmillió új cukorbeteg is megjelenhet csak az Egyesült Államokban a cukros italok fogyasztása miatt. Ez azért különösen aggasztó, mert ha ezt a betegséget nem kezelik időben, az súlyos szövődményekhez vezethet.

A kutatást vezető Fumiaki Imamura, a Cambridge Egyetem kutatója elmondta, hogy egy 3,5 dl-es dobozos kóla például 39 gramm cukrot tartalmaz, ami közel tíz teáskanál cukornak felel meg. Ennyi finomított cukor egyszerre történő elfogyasztása nagyon hirtelen megemeli a vércukorszintet, ami hosszútávon még a normál súlyú embereknél is inzulinrezisztenciát okoz.

A vizsgálat 17 korábbi tanulmány adatain alapult, így összesen 38 200 ember bevonásával készült, ám az Amerikai Üdítőitalgyártók Szövetsége szerint, mivel nem klinikai kísérlet volt, a közvetlen kapcsolat az üdítőfogyasztás és a cukorbetegség között nem bizonyított. Ennek ellenére a gyártók is azon vannak, hogy a fogyasztók minél egészségesebb italokat fogyasszanak, így széles választékot kínálnak ízben és méretben is, emellett jól láthatóan tüntetik fel minden termékükön, hogy az mit tartalmaz.

A kutatást végző szakemberek ugyanakkor azt sem ajánlják senkinek, hogy cukros ital helyett édesítőszerrel készített üdítőt vagy gyümölcsleveket igyanak, mert ezek sem számítanak egészségesnek.

forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük