Kategóriák
Receptek Sertés

Kolbászos karaj brokkolis rétessel

Valami tartalmas ebédre vágytam. Ez az:Paraszt kolbásszal töltött karaj sajtos-besameles brokkolival töltött rétessel.
Hozzávalók 8 személyre:
-2.5 kg csontos karaj
-30 dkg paraszt kolbász
-1 ek fokhagymakrém
-2 ek mangalica zsír
-só, bors.
A réteshez:
-600 g brokkoli rózsa
-250 g réteslap (8 lap)
-6 dkg margarin
-6 dkg kukorica liszt
-5 dl tej
-2 gerezd fokhagyma
-15 dkg trappista sajt
-1 tojás+még egy a kenéshez
-4 ek fokhagymás olaj
-só,bors,szerecsendió.
Elkészítés:
-A rétes töltelékét a legjobb előző nap megcsinálni, hogy a hűtőben szépen összeálljon.
A brokkoli rózsákat dobjuk forrásban lévő sós vízbe és főzzük- pároljuk meg. Nem baj, ha nem lepi el teljesen a víz, csak fedjük le és a kilógó részek tökéletesen megpárolódnak majd.
Vigyázzunk, nem kell túlfőzni! Amikor kész, szűrjük le. A margarint felolvasztjuk, elkeverjük benne a lisztet és kicsit pirítjuk. Felöntjük kevés tejjel, csomómentesre keverjük, majd a többi tejet hozzáadva folyamatosan kevergetve felforraljuk. Mielőtt felforrna, tegyük bele a reszelt trappista sajtot, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük,és nyomjunk bele két gerezd fokhagymát.
Ha felforrt, húzzuk félre és amikor már nem túl forró, keverjünk el benne egy tojást.
Forgassuk össze a sajtmártást a brokkolival, majd hűtsük le és tegyük a hűtőbe.
A megtisztított karajt alaposan sózzuk- borsozzuk.
pic (227)

Egy hosszú pengéjű késsel szúrjuk át és egy fakanál nyelével tágítsuk ki a lyukat, majd nyomjuk bele a kolbászt.
Kenjük be a húst fokhagymakrémmel. Egy tepsibe tegyünk bele két ek zsírt és fektessük bele a húst.
Tegyük fel a tűzhelyre, gyújtsunk alá és nagy lángon pirítsuk meg minden oldalát.
Ha ezzel megvagyunk, öntsünk alá 1 dl vizet, fedjük le alufóliával és közepesen meleg sütőben süssük addig, amíg megpuhul, majd nagy lángon fólia nélkül pirítsuk meg.
Közben térjünk vissza a körethez:
Fontos, hogy ha réteslappal dolgozunk, akkor felhasználásig nedves konyharuhával takarjuk le őket,különben kiszáradnak és nem tudunk vele dolgozni,mert töredezni fog.
A lapok felét egymásra fektetjük úgy,hogy minden lapot megkenünk a fokhagymás olajjal.
A tésztán szétterítjük a brokkolis töltelék felét. Feltekerjük, a széleit behajtjuk.
Ugyanígy megcsináljuk a másik rétest a maradék tésztával és a töltelék másik felével.
Tepsibe fektetjük őket, megkenjük egy elhabart, sózott tojással és 180 fokra előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.
Itt-ott kiszökött a töltelék, de olyan finom lett, hogy csak na!
Jó étvágyat!
A receptet és a fotókat köszönjük Hortobágyi Annának!
http://kakukkfu-hortobagyianna.blogspot.hu/

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük