Kategóriák
Életmód

Ezek a leggyakoribb kérdések a cukorbetegségről

A cukorbetegség a világon a leggyakoribb anyagcsere-betegség, mely szövődményei révén rontja a beteg életminőségét és életkilátásait. A betegségnek három típusa is van. 1-es típusú cukorbetegségről akkor beszélhetünk, ha a hasnyálmirigy Langerhans-szigeteiben az inzulintermelő béta-sejtek elpusztulnak.

Crumpled colorful paper notes with question marks.

A 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának középpontjában az inzulinrezisztencia áll, melyet a hasi zsírszövet mennyiségének felszaporodása okoz. Létezik másodlagos cukorbetegség is, amely számos betegséghez, genetikai eltéréshez társulhat. Magyarországon ezek közül a hasnyálmirigy-károsodáshoz társuló cukorbaj gyakori, amely az alkoholizmus vagy epeúti kövesség következtében alakulhat ki.

Mivel egyre több embert érint a cukorbetegség, számtalan kérdés merül fel, legyen szó étkezési szokásokról, sportolásról, életmódváltásról. Mi most ezeket gyűjtöttük össze, dietetikus válaszaival kiegészítve.

hasnyálmirigy káro

Epekőműtét után kialakulhat cukorbetegség?
Az epekőműtét önmagában nem okoz cukorbetegséget. Amennyiben epekőbetegség következtében hasnyálmirigy-gyulladás alakul ki, annak szövődményeként cukorbetegség is kialakulhat.
Milyen hatással van a 2-es típusú cukorbetegségre a zöld tea fogyasztása?
Ugyanolyan hatással, mint más teák. A zöld teát magas antioxidáns tartalma miatt érdemes fogyasztani, de nincs semmilyen tudományos bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a cukorbetegségre valamilyen említésre méltó hatással lenne.
Neuropátia és cukorbetegség között van összefüggés? Igen, a úgynevezett mikrovaszkuláris szövődmények közé tartozó neuropátiás szövődmények a magas vércukorszintekkel hozható összefüggésbe, mint ahogy más cukorbetegséggel összefüggő szövődmények is. Ezért is nagyon fontos a vércukorszint rendszeres ellenőrzése és biztonságos értékhatárok között tartása.

  • Étkezés előtt: 4-6 mmol/l
  • Étkezés után: 6-8 mmol/l
  • HbA1C 6,5 százalék alatt

Befolyásolja-e a vércukorértéket, ha sokat idegeskedünk?

Stressz hatására adrenalin hormon szabadul fel, ennek következtében megemelkedik a vércukorszint. Tehát a válasz: igen.
Milyen hatással van a goji bogyó a vércukorra, illetve inzulin mellett is lehet szedni?

pic (407)

A goji bogyó (farkasbogyó) aszalt változata – közel 70 százalékban szénhidrátot (javarészt cukrot) tartalmaz – igencsak megemeli a vércukrot. Fogyasztása nem ajánlott a cukorbetegeknek – ahogy más aszalt gyümölcs sem – vagy csak nagyon ritkán, kis mennyiségben. A bogyó 100 százalékos gyümölcslé változata – mint bármely 100 százalékos gyümölcslé – nagyon tömény, így nagyon magas a cukortartalma is. Általában napi 30 ml ajánlanak a forgalmazók, ennyit a cukorbeteg is fogyaszthat a napi engedélyezett szénhidrátmennyiségbe beszámítva. Semmiképpen ne tekintsünk csodabogyóként erre a gyümölcsre. Érdemesebb az idénynek megfelelő, itthon is kapható színes gyümölcsöket fogyasztani, azokban is vannak vitaminok, nyomelemek, antioxidánsok, poliszacharidok.
Milyen zöldségeket, gyümölcsöket fogyaszthatunk gond nélkül cukorbetegség esetén?

pic (408)

Zöldségek közül szénhidrát beszámítása nélkül fogyaszthatók a 100 g/ 5 g alatti Ch tartalmúak. Ilyen például a zöldpaprika, paradicsom, uborka, brokkoli, cukkini, retek, fejes saláta, karfiol, kelkáposzta, kínai kel, padlizsán, főzőtök, spárga, paraj, sóska, zöldbab.

Szénhidrát beszámításával a következő zöldségek fogyaszthatók: sárgarépa, zöldborsó, kukorica, burgonya, sütőtök, szárazbab, sárgaborsó, lencse, szója. Gyümölcsök mindegyike – szénhidráttartalma beszámításával – fogyasztható. Ezek közül csak kis mennyiségben ajánlott: mandula, mogyoró, dió. Nem ajánlott vagy nagyon ritkán: banán, szőlő, aszalt gyümölcsök. A gyümölcsfogyasztás ajánlott mennyisége körülbelül 400 gramm, 3-4 részre elosztva a nap folyamán. Fontos, hogy egyszerre 100-120 grammnál több gyümölcsöt ne fogyasszon a cukorbeteg.

Fogyasztható natúr joghurt?
Fogyasztható natúr joghurt, de bele kell számolni a napi engedélyezett szénhidrátmennyiségbe. Jó ha tudjuk: 100 ml joghurt = 5 g Ch.
Milyen vércukorértéknél kell orvoshoz fordulni?
Amennyiben a vércukor 15 mmol/l fölé emelkedik, kórházi kezelésre van szükség.
Futás után felmegy, majd csökken a vércukorszint. Ez miért van?

Young woman running, Sweden.

A labilis anyagcsere-állapot miatt fordulhat elő. Fizikai aktivitás utáni vércukor emelkedés akkor lehetséges, ha már előtte is magas volt a vércukorszint. A vércukorszint leesése akkor jellemző, ha a fizikai aktivitás megkezdése előtt is alacsonyabb értéken volt.
Ezért általánosságban véve azt szoktuk javasolni, hogy a testedzés megkezdése előtt meg kell mérni a vércukorszintet, és csak akkor ajánlott elkezdeni a testmozgást, ha 5,5 – 10 mmol/l közötti az érték. Ha 5 mmol/l alatt van a vércukorszint és úgy edz valaki, akkor nagy a hipoglikémia (olyan állapot, melyben a vércukor szintje hirtelen a normális alá esik) kialakulásának a veszélye. Hasonlóan óvatosan kell bánni a magas vércukorértéknél is, az esetleges hiperglikémia veszélye miatt. A sportolás befejeztével se felejtsük el megmérni a vércukrunkat. Természetesen a fizikai aktivitáshoz, illetve a vércukorértékhez kell hangolni a megfelelő szénhidrátbevitelt, inzulin és/vagy gyógyszeradagot.

Forrás: www.hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük