Kategóriák
Hírek

Eltiltották a gyerekeket a cukortól! Megdöbbentek az eredményen

A National Institutes és Health egy új tanulmányában arra keresik a választ a tudósok, hogy a cukor károsítja-e az egészségünket, vagy attól leszünk betegek, hogy meghízunk, amely a cukros ételek és italok fogyasztásának következménye. A tudósok egy kísérlet keretében megvonták egy csapat gyerektől a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket és azokat egyéb szénhidrátokkal helyettesítették, így a súlyuk és kalóriabevitelük nem változott. 

pic (18)

Az eredmény megdöbbentő.

A kísérletben részt vevő gyerekeknél már tíz nap után látványos változást tapasztaltak a tudósok a vérnyomásukban, a koleszterinszintjükben, de más, az egészségükkel kapcsolatos eredményeikben is. Mindezt úgy, hogy a gyermekek egyáltalán nem veszítettek a súlyukból, vagy csak nagyon keveset.

Az eredmények pedig azt igazolják, hogy nem minden kalória egyenlő és a cukor hozzájárulhat kétféle diabétesz és egyéb anyagcsere-betegségek kialakulásához – mondja dr. Robert Lusting gyermekgyógyászati endokrinológus.

A tanulmány szerint tehát a gyerekek egészséges anyagcseréjét tíz nap alatt vissza lehet állítani, ha mellőzzük a hozzáadott cukor bevitelét. Az ideális pedig az lenne, hogyha mindannyian odafigyelnénk arra, hogy mennyi és legfőképp milyen kalóriát viszünk be a szervezetünkbe. A lényeg, hogy a hozzáadott cukor bevitel nem lehet több, mint a napi kalóriabevitelünk tíz százaléka.

Miben találhatunk hozzáadott cukrot?

Édességekben, cukorkákban, cukrászsüteményekben, pékárukban, cukros üdítőkben, szörpökben és energiaitalokban találhatunk. Arra viszont már talán kevesen gondolunk, hogy a levesporok, salátaöntetek, ketchupok, de még a zöldségkonzervek is viszonylag sok hozzáadott cukrot tartalmazhatnak.

Forrás: www.blikk.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük