Kategóriák
Hírek

Cukorbeteg hírességek

Bizony, a világhírű sztárok élete sem egyszerű: a celebek között is rengetegen vannak, akik cukorbetegségben szenvednek. De vajon, hogyan tudnak együtt élni betegségükkel? Mit tettek, amikor fény derült arra, hogy diabéteszük van? Mit tanácsolnak sorstársaiknak? Cikkünkben egyebek mellett ezekre a kérdésekre is válaszolunk. 

Tom Hanks

Az Oscar-díjas színész 2013 októberében beszélt először betegségéről a nyilvánosság előtt, miután David Letterman, esti műsorában méltatta a színész fitt alakját. A showban kiderült, hogy a színész 2-es típusú cukorbetegségben szenved, és már 36 éves kora óta magas a vércukorszintje. A betegség kialakulásában sok tényező játszik szerepet, így multifaktoriális kórképről beszélhetünk. Tom esetében például a filmszerepek miatti nagy testsúlyingadozásnak is szerepet tulajdonítanak. Bár a cukorbetegség genetikai tényezői nem befolyásolhatók, helyes táplálkozással, rendszeres mozgással megelőzhető, illetve jól kordában tartható.

Larry King

A talkshow házigazda is 2-es típusú diabétesszel küzd. A betegség szövődményei leggyakrabban a vesét, szemet, idegrendszert és az ereket érintik. Ez utóbbi Larryt sem kímélte. A magas vércukorszint és dohányzás miatt koszorúserei olyan mértékben beszűkültek, hogy már csak műtéti megoldás jöhetett szóba. A szívműtéten átesett híresség mára leszokott a dohányzásról, jelentősen csökkentve egy újabb szövődmény megjelenésének rizikóját.

Billie Jean King

gurdian

A teniszlegenda, sportoló révén mindig fontosnak tartotta a helyes táplálkozást. Mikor 2007-ben fény derült 2-es típusú diabéteszére, e szemléletét új szintre emelte. Elmondása szerint a legnehezebb kihívás volt lecsökkenteni a cukor és szénhidrát bevitelt. „Ez sokaknak nagyon nehéz, de annál könnyebb utána jól érezned magad” – nyilatkozta a Ladies’ Home Journal című lapnak. Minden cukorbetegnek azt üzeni, hogy így is élhetnek normális, csodálatos és aktív életet.

Halle Berry

A színésznőt 22 évesen diagnosztizálták 2-es típusú diabétesszel, miután egy forgatáson összeesett és cukorbeteg-kómába került. Később egy interjúban a színésznő kijelentette, hogy a diétának köszönhetően nincs szüksége inzulinra így a korábbi 1-es helyett, ő a 2-es típusú cukorbetegekhez sorolná magát. Ilyen átalakulás azonban ebben a formában nem lehetséges. 1-es típusú cukorbetegségben a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjei elpusztulnak, így nem képződik inzulin. 2-es típusban eleinte termelődik inzulin, azonban azok a sejtek, amiknek szüksége lenne rá, nem tudják hasznosítani. Ezt inzulinrezisztenciának nevezzük, amely javítható szájon keresztül szedhető gyógyszerekkel, testmozgással és diétával. Tehát a 2-es típusú cukorbetegséggel küzdőknek nem mindig van szükségük inzulinra, míg az 1-eseknek ez létszükséglet.

Salma Hayek

Az Oscar-jelölt színésznőnél a cukorbetegség terhesség során kialakuló típusa, úgynevezett gesztációs diabétesz fejlődött ki. Ennek hátterében a várandósság során bekövetkező hormonális változások állnak. A színésznő családjában előfordult cukorbetegség, mely egyértelmű kockázati tényezőt jelent. Hazánkban a terhesgondozás során hamar felismerik és kezelik az érintett kismamákat. A gesztációs diabétesz a terhesség végével többnyire megszűnik, azonban a későbbi gyermekvállalásnál visszatérhet, illetve emeli a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét.

Nick Jonas

A népszerű énekes 2007-ben jelentette be, hogy 1-es típusú cukorbetegségben szenved. Az 1-es típusú diabétesz bármely életkorban kialakulhat, de leginkább gyerek- vagy fiatalkorban jelentkezik. Nick tünetei a többi között a fogyás és erős szomjúságérzet voltak. Mikor diagnózisra került sor az énekes vércukorszintje 39 volt, amely jóval meghaladja a normál értékeket (az éhgyomri vércukorszint ideális esetben nem haladja meg a 6-ot). A zenész egy időre kórházba is vonult, ahol megtanult élni a betegségével és kordában tartani azt.

Forrás: www.betegszoba.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük