Kategóriák
Hírek

Melyik korosztály agyára veszélyesebb a sok cukor?

Amerikai kutatók kimutatták, hogy a kamaszok nagyobb valószínűséggel szenvednek a cukrozott italok fogyasztása által okozott negatív egészségügyi hatásoktól. Azok a kamaszkorú patkányok, amelyek nagy mennyiségű cukor illetve magas fruktóztartalmú kukoricaszirup tartalmú oldatot fogyasztottak, melyek koncentrációja a népszerű emberi cukrozott üdítőitalokhoz hasonlított, memóriazavarokat és agyi gyulladást tapasztaltak, és prediabétesz alakult ki náluk. Sem a cukrozott oldatot fogyasztó felnőttekben, sem a cukrot nem fogyasztó kamasz patkányokban nem mutatták ki ezeket a rendellenességeket.

kep (98)

„Az agy különösen érzékeny az étrendi hatásokra az olyan kritikus fejlődési szakaszokban, mint a kamaszkor” – magyarázta Scott Kanoski, a Hippocampus szeptember 23-i számában közzétett tanulmány szerzője.

A Dél-Kaliforniai Egyetem Dornsife College of Letters, Arts and Sciences kutatói Kanoski vezetésével összesen 76 patkányt vizsgáltak. Az állatok kalóriabevitelének körülbelül 35-40 százaléka cukorból illetve magas fruktóztartalmú kukoricaszirupból származott. Összehasonlításképpen, a hozzáadott cukor az amerikai kamaszok teljes kalóriabevitelének mintegy 17 százalékát teszi ki átlagosan.

A patkányokat később a térbeli memóriát felmérő labirintusokban tesztelték. Azok a kamaszkorú patkányok, amelyek a cukros folyadékot, különösen a kukoricaszirupot fogyasztották, gyengébben teljesítettek a tesztben, mint a többi csoport. Kanoski szerint a rosszabb teljesítmény a hippokampuszban kimutatott ideggyulladás eredménye lehet.

Forrás: www.noinetcafe.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük