Kategóriák
Hírek

Világszerte növekszik a cukorbetegek száma

A cukorbetegek száma tovább növekedhet az elkövetkező években. Az orvosok és a cukorbetegséggel foglalkozó szervezetek régóta próbálnak figyelmeztetni a betegség következményeire. A Diabétesz Világnapjának az a célja, hogy tudatosítsa a diabétesz jelenlétét a társadalomban. Egy biztosítótársaság termékeivel segítséget nyújt a cukorbetegségben szenvedő és a diabétesz kockázatát feltérképező emberek számára.

 kep (97)

November 14-én született Sir Frederick Grant Banting, az inzulin felfedezője. A tudós születésnapját 1991-ben az IDF (Nemzetközi Diabétesz Szövetség) és az ENSZ Egészségügyi Világszervezete a Diabétesz Világnapjává nyilvánította. Az IDF adatai szerint a cukorbetegség világszerte közel 400 millió embert érint, a becslések szerint 2035-re ez a szám akár a 600 milliót is elérheti. Leginkább a 40-59 év közöttiek korosztályát veszélyezteti a betegség kialakulása. A KSH kutatásai azt mutatják, hogy míg 2003-ban tízezerből legalább 12 embert érintett a diabétesz, addig 2013-ra közel kétszeresére növekedett a háziorvosi és gyermekorvosok által diagnosztizált cukorbetegek száma.

A diabétesz-kutatásban történt jelentős előrelépés ellenére a korai stádiumban csupán lappangó betegséget gyakran évekig nem sikerül megállapítani. A genetika mellett cukorbetegségre hajlamosító tényező a túlsúly, a magas vérnyomás, és a magas koleszterin szint. A fő kockázati tényezők közé tartozik a megnövekedett tápanyagbevitel, a kiegyensúlyozatlan étrend, valamint a mozgáshiányos életmód, ezért is lényeges a megelőzés szerepe. Fontos, hogy érintettként tudatosan változtassunk az életvitelünkön, különben előfordulhatnak komolyabb szövődmények.

Kevesen gondolnak arra, hogy az egészségesebb életmód elérése érdekében először alaposan feltérképezzék az életkörülményeiket, és az elérhető vizsgálatok segítségével megismerjék, milyen kockázatoknak van kitéve az egészségi állapotuk. Egy személyre szabott DNS teszttel megtudhatjuk, hogy a saját génjeink alapján milyen ételek, italok vagy vitaminok fogyasztásával tehetünk a legtöbbet egészségünk megőrzése érdekében, vagy melyik sportág felel meg legjobban szervezetünk felépítésének, és milyen kockázatoknak vagyunk leginkább kitéve. „Ez a technológia ma már Magyarországon is elérhető az Allianz Hungária Zrt. egyedülálló egészségbiztosítási kiegészítő fedezeteként, Genetika+ néven. Minél jobban megismerjük saját szervezetünk működését és a génjeinkben rejlő információt, annál többet tehetünk saját egészségünk megőrzéséért” – mondta Kozek András, a biztosítótársaságvezérigazgató-helyettese.

kep (96)

Azonban, ha már tudunk a cukorbetegségünkről, akkor is rengeteg kérdés merülhet fel a szövődményekkel, a várható mellékhatásokkal és kezeléssel kapcsolatban. A diabétesz jelentős, akár élethosszig tartó elkötelezettséget vár el: rendszeresen kell a vércukorszintet ellenőrizni, oda kell figyelni az étkezésre és a testmozgásra is. Komolyabb stádiumban több tényező alapján gyógyszeres kezelést is javasolhatnak, a betegség karbantartásához pedig sokkal több információ beszerzésére és megértésére van szükség, ez elbizonytalaníthatja a pácienst.

Forrás: www.orientpress.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük