A különböző egészséges joghurtok és kefirek széles választéka kapható a boltokban. Nem csak üresen fogyaszthatod őket, hanem feldobhatod néhány másik élelmiszer segítségével. Így változatosan és még egészségesebb ételeket fogyaszthatsz. A kiegészítő ételek használatára nem ízesített joghurtok esetén célszerű.
Diófélék
Több dióféle is jól passzol a joghurt ízvilágához és állagához. A diófélék egy kis ropogósságot kölcsönöznek a krémes állagú joghurtnak, vagy kefirnek. A legjobb választás a dió, pekándió, mandula, pisztácia, kesudió, vagy a földimogyoró. Akár keverve is alkalmas arra, hogy a joghurtba kerüljön.
Méz
A méz különösen a görög joghurt kiegészítésére a legjobb. Nem kell belőle sokat beletenni, egy kis kanál méz is elég ahhoz, hogy feldobjuk vele az ételt. Viszont arra figyelj, hogy olyan mézet használj, ami nem tartalmaz sok mesterséges anyagot.
Gyümölcs
Miért választanád a különböző gyümölcs ízesítésű joghurtokat, ha használhatsz igazi gyümölcsöt is? Ne érd be kevesebbel, mint a valódi hozzávalókkal. Gyakorlatilag szinte minden gyümölcsöt felhasználhatsz a joghurtok, kefirek ízesítésére. A legnépszerűbbek: eper, málna, cseresznye, meggy, barack, banán, ribizli, körte, alma. De kipróbálhatsz valami különlegesebbet is: mandarin, gránátalma, szőlő, citrom, kókusz.
Müzli
Az egészséges müzliféléket is nyugodtan beleszórhatod a joghurtba, vagy kefirbe. A boltokban már kaphatók olyan változatok, amihez ajándékba jár. Jó kombináció, érdemes kipróbálni.
Zöldség
Elsőre talán furcsának tűnhet, hogy zöldségeket is használjunk a joghurtok ízesítésére, de nem is olyan rossz ötlet. A zöldségek a legegészségesebb ételek közé tartoznak, így jó ötlet bármilyen ételhez felhasználni őket. Kóstold meg például az uborkával.
Aszalt gyümölcs
Egyáltalán nem csak a friss gyümölcsöket tehetsz a joghurtodba. A friss gyümölcsök beszerzése elég nehéz és drága, amikor éppen nincs szezonja. Az aszalt és szárított gyümölcsök azonban minden évszakban kaphatók viszonylag jó
Csokoládé
Aki szereti a különböző édességeket, az biztosan szívesen megkóstolna csoki darabkákkal megszórt joghurtot. Ahhoz azonban, hogy egészséges legyen a csokoládé, étcsokira van szükség, ami legalább 70%-os kakaótartalommal rendelkezik. Ezen felül a cukortartalomra is figyelni kell, amivel esetleg édesíteni szokták. A csoki adagot sem kell túl bőkezűen mérni, ne feledd, nem csokit eszel egy kis joghurttal, hanem joghurtot egy kis csokival.
Zabpehely
Nem csak müzlit, gabonapelyhet, hanem zabpelyhet is választhatsz. A nagy mennyiségben zabot tartalmazó zabpehely egészségesebb választás, mint a többi gabonából készült ételek. A zabnak számos jótékony hatása van a szervezetbe, ezért amúgy is többet kellene fogyasztani belőle.
Olajos magvak
A diófélékhez hasonlóan a különböző olajos magvak is felhasználhatók. Kóstold meg napraforgómaggal, tökmaggal, lenmaggal, vagy akár mindhárommal egyszerre.
Mazsola
Egy újabb felhasználási lehetőség a mazsolára. Túró, sütemények, pékáruk után, most kóstold meg joghurttal, kefirrel is. Egészséges csemege, amit sokan nélkülöznek, pedig akár több ételben is finom lehet.
Vanília rúd
Az egyik alapvető ízesítés a különböző joghurtok között. Ám ne használj vanília aromát, vagy hasonló pótló megoldásokat. Szerezz be egy vanília rudat, ami sokkal egészségesebb és finomabb megoldás. Vágd ketté a vanília rudat és kapard ki belőle a belsejét. Ez igen tömény, úgyhogy nem kell sokat használni hozzá az ízesítéshez.
Kombinált
Az itt felsorolt ételek akár egymással kiegészítve is jó kombinációt alkothatnak. A különböző gyümölcsök, főleg a málna és a méz együtt nagyon finom. De a gyümölcsök frissen és aszalva is remekül kombinálhatók. A diófélék és a magvak is bátran összekeverhetők. A müzli, zabpehely, vagy a mazsola is jó párosítás. A gyümölcsöknél sem kell feltétlenül egyfélét használni, hanem keverhetjük is őket.
Forrás: macosz.hu