Kategóriák
Hírek

Az alacsony energiatartalmú édesítőszerek alapvető fontosságúak

Az alacsony energiatartalmú édesítőszerek a növekvő elhízás-járvány és a 2-es típusú cukorbetegség terjedése elleni küzdelemben betöltött szerepéről volt szó a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) második konferenciáján Brüsszelben. Az ISA küldetése, hogy a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján tájékoztassa a lakosságot és segítséget nyújtson a táplálkozással kapcsolatos döntéseik meghozatalában. A konferencián neves szakértők adtak elő, többek között Dr. Roberto Bertollini, az Egészségügyi Világszervezet vezető kutatója, James Hill professzor és Adam Drewnowski professzor.

Dr. Roberto Bertollini, az Egészségügyi Világszervezet vezető kutatója a legégetőbb európai egészségügyi kihívásokról beszélt, amelyeket néhány megdöbbentő statisztikai adattal támasztott alá:

„Az európai régió 46 országában a lakosság több mint 50%-a túlsúlyos és a lakosság több mint 20%-a elhízott. Az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint a felnőttek 63%-a még a minimálisan ajánlott mértékben sem mozog. A 11 éves lányoknak csak 20%-a és a 11 éves fiúknak mindössze 30%-a végez legalább napi egy óra mérsékelten intenzív testmozgást, ami az ajánlott mennyiség lenne.”

shutterstock_205361986

Az elhízás mértékéről szóló áttekintés után Adam Drewnowski professzor, a Washingtoni Egyetem szaktekintélye beszélt az elhízás megelőzésében és kezelésében végzett új kutatásáról. Előadásában a következőket hangsúlyozta:

„Úgy találtuk, hogy az alacsony energiatartalmú édesítőszerek valóban jól illeszkednek az egészséges étrendhez. Az alacsony energiatartalmú édesítőszerek fogyasztói egészségesebben is táplálkoznak, kiegyensúlyozottabb az étrendjük és többet is mozognak. Azt is kijelenthetjük, hogy a jövőben az egészségügyi kutatásoknak célzott földrajzi és mikro-szintű társadalmi betekintést kell tartalmazniuk ahhoz, hogy relevánsak legyenek. A helyi adatok megmutathatják, hogy mely környéken a legelterjedtebb az elhízás és a cukorbetegség, valamint pontosabb információt adnak a fogyasztást is befolyásoló környezeti hatásokról.”

James Hill professzor, obezitológus, a Coloradói Orvosi Egyetem gyermekgyógyászati és orvosprofesszora a sikeres testtömeg-kontroll titkát a következőkben látja: “Táplálkozz okosabban és mozogj többet! Kutatásunk megállapította, hogy az olyan napi szintű kis változtatások, mint például az alacsony energiatartalmú ételek és italok választása, nagy különbséget eredményezhetnek a testtömeg megtartása szempontjából.”

Colette Shortt professzor, az ISA elnöke kijelentette: „Vezető tudósoktól hallottunk az elhízás és a cukorbetegség elleni küzdelem fontosságáról, és hogy ebben az édesítőszerek milyen szerepet tölthetnek be. Hallottuk, hogy az ember veleszületett tulajdonsága az, hogy előnyben részesíti az édes ízt, ezért annak teljes elhagyása az étrendből se nem kívánatos, se nem célszerű. Ezen a ponton játszhatnak fontos szerepet az alacsony energiatartalmú édesítőszerek, amelyek az édes ízt csupán néhány kalóriával biztosítják. Az ISA büszke arra, hogy folyamatos párbeszédet ösztönöz a tudományos közösségek, a döntéshozók, az egészségügyi szakemberek és az ipar között, hogy mindannyian a lehető legjobb tudományos eredményeket és forrásokat használjuk a modern egészségügyi kihívások kezeléséhez. “

Az idei immár a második konferencia volt, amelynek a házigazdája a Nemzetközi Édesítőszer Szövetség, és amelyet az egészségügyi szakemberek, a tudományos közösség és az ipar számára tartottak, hogy megvitassák az alacsony energiatartalmú édesítőszerek étrendben betöltött szerepét.

A Nemzetközi Édesítőszer Szövetségről
A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) egy olyan belga jog szerint nyilvántartott non-profit szervezet, mely az alacsony energiatartalmú édesítőszerek gyártóit és felhasználóit képviseli.
Az ISA-t elismeri az Európai Bizottság, a nemzeti és nemzetközi szabályozó hatóságok, valamint az Egészségügyi Világszervezet. Az ISA nem-kormányzati megfigyelői státusszal rendelkezik a Codex Alimentarius Bizottságban, mely meghatározza a nemzetközi élelmiszer-szabványokat.

forrás: egeszsegkalauz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük