Kategóriák
Életmód

Egyél több répát a koleszterin szint csökkentéséért!

A répa az egyik legnépszerűbb zöldség, amit fogyaszthatunk nyersen önmagában is. Több fajtája létezik, mi most a hagyományos sárgarépa előnyeit kutattuk fel. De válasszunk akár fehér répát, akár más változatot, mind egészséges és ajánljuk a fogyasztását. Ha nyersen nem nyerte meg a tetszésed az erőteljes íz világa, akkor főzve is több lehetőséget nyújt. Mindegy hogyan fogyasztod, csak vedd be az étrendedbe!

Zöldségek vs. gyümölcsök

pic (10)
Amikor az egészséges étkezésről beszélünk, akkor a zöldségek és gyümölcsök egy kategóriát képezve kerülnek az ajánlott élelmiszerek elejére. Pedig a zöldségek és gyümölcsök között is nagy a különbség. Ennek főleg a cukorbetegek a megmondhatói, akik pontosan tudják, hogy a gyümölcsökben lévő fruktóz sem a legegészségesebb.
A fruktózról, vagy gyümölcscukorról annyit érdemes tudni, hogy nincs köze az inzulin működéséhez ezért cukorbetegek is fogyaszthatják. De mivel a vércukorszintet így is megemeli ezért csak korlátozott mennyiségben fogyasztható.
A zöldségekben találhatók bőven vitaminok és ásványi anyagok is, míg a gyümölcsökben többnyire csak vitaminok, illetve nagyobb mennyiségben találhatók benne vitaminok, mint ásványi anyagok. A vitaminok mellett azonban az ásványi anyagok is nagyon fontosak a szervezet számára.
Rövid összehasonlításunkból is rögtön kitűnik, hogy sokkal jobban megéri a zöldségeket fogyasztani, mint a gyümölcsöket. De nem csak a zöldségek és gyümölcsök között vannak különbségek, hanem zöldség és zöldség között is. Egészségesség szempontjából a répa élen jár a zöldségek között. Nézzük is meg, hogy milyen jótékony hatásai vannak a szervezetre!

Az A-vitamin

 
Ha az egészséges életmóddal kapcsolatban felmerül a répa, akkor szinte azonnal mindenkinek az A-vitamin jut eszébe. És valóban a répában nagy mennyiségű A-vitamin található, ami a szem vitaminjaként ismert a leginkább. A sárgarépa hatására jelentősen javítani tudjuk a látást, és megakadályozhatjuk, hogy az A-vitamin hiányában farkasvakság, vagy vakság alakuljon ki.
 

További vitaminok

 
A répa nem csak A-vitamint tartalmaz nagymennyiségben, még ha ettől is vált népszerűvé. Vitaminok széles skálája található meg benne: A-vitamin, B-vitamin, C-vitamin, E-vitamin és K-vitamin. Ezek közül a C-vitaminról kell több szót ejteni, mert napjainkban egyre több hasznos felhasználási mód kerül napvilágra ezzel a vitaminnal kapcsolatban. Azt eddig is lehetett tudni, hogy a megfázás, influenza és hasonló betegségek ellen hatékony, mert az immunrendszert erősíti, de újabb kutatások szerint már a daganatos megbetegedések megelőzésére és gyógyítási folyamatainak elindítására is használható.

pic (11)

 
Mint már említettük a zöldségek nem csak nagymennyiségű vitamint, hanem ásványi anyagokat is tartalmaznak. Ez alól a sárgarépa sem kivétel. Megtalálható benne a legfontosabb ásványi anyagok közül a kalcium, kálium, foszfor, nátrium, magnézium, vas, króm és a só. Szép hosszú lista, és még mindig csak egy egyszerű sárgarépáról beszélünk. A szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagokat tartalmazó répa így nem pusztán egészséges, hanem egyenesen felér egy orvossággal, amit a betegségek megelőzése céljából fogyaszthatunk.
 

Koleszterin szint csökkentése

 
Még a szakemberek sem tudnak mindent a koleszterin szintről és a fajtáiról. Az már bebizonyosodott, hogy létezik jó és rossz koleszterin is, de még kutatások zajlanak, hogy egyes élelmiszerekben mekkora az arány a két fajta között. Abban viszont egyelőre egyhangú döntés van még mindig, hogy a koleszterin szint akkor jó, ha alacsony.
Egy nemrégiben napvilágot látott kutatás a répa és a koleszterin szint kapcsolatát vizsgálta. Arra az eredményre jutottak, hogy már napi két sárgarépa elfogyasztása esetén jelentősen csökkenthető a koleszterint szint. Az eredmények egész pontosan 11% körüli értéket mutattak, de ez természetesen attól is függ, hogy mennyi koleszterin szintet emelő ételt fogyasztunk mellé.

A legtöbb bébi ételben megtalálható

pic (12)
Akinek kisgyereke van, az biztosan naponta találkozik a sárgarépával a bébiételek között. Egyáltalán nem véletlen, hogy az iparág egyik kedvenc alapanyaga a répa. Magas kalcium és foszfor tartalma miatt különösen segíti a csontsűrűség és csonttömeg fejlődését. A kisgyerekeknek a csontja nő az egyik legnagyobb mértékben így fontos, hogy megkapják az ehhez szükséges ásványi anyagokat.
 

Segíti a máj működését

 
A véráramban semlegesíti a savak káros hatásait, így megkönnyíti a máj működését. A máj megtisztulása pedig magával vonja a bőr egészségesebbé válását is. A sav hatástalanításával a májat nem terheli le, így nem kerül több káros anyag a sejtek közé.
 

Gyomorpanaszokra is

 
A sárgarépának van egyfajta tisztító regeneráló hatása. A belekben is egyfajta tisztító hatást gyakorol, a mellékvese aktivitása pedig ezáltal nő. Ez a láncreakció a legvégén pedig a hasnyálmirigy munkáját teszi eredményessé. A belek megtisztítása a gyomorpanaszok egy részét egyúttal meg is szünteti.

Főzve jobb?

pic (13)
Egy érdekes tény a sárgarépával kapcsolatban: főzve hatékonyabb, mint nyersen. Ezt ugyan nem sok zöldségféle mondhatja el magáról, de a sárgarépa kétszer olyan hatékony, ha főzve fogyasztjuk. Ennek oka a répa szerkezeti felépítésében található. A répának igazán vastag sejtfalai vannak, így a szervezet nyers formában alig egy negyedét tudja csak hasznosítani a béta-karotin mennyiségnek. Főzve ezzel szemben akár a felét is fel tudja használni a szervezet. Ennek egyszerűen az az oka, hogy főzésközben a répa megpuhul, és így a sejtfalak annyira károsodnak, hogy könnyebb hozzáférni nagyobb béta-karotin mennyiséghez is.
Forrás: macosz.hu