Az egészségtelen étkezési szokásainknak és mozgáshiányos életmódunknak köszönhetően egyre gyakoribb a cukorbetegség előfordulása már a gyerekek körében is.
Ha Ön is cukorbeteg, biztosan számtalan étkezési tanáccsal találkozott már.
Általában azt javasolják, hogy olyan ételeket fogyasszunk, aminek alacsony a glikémiás indexe (GI).
A Western Sydney Egyetem kutatói kimutatták, hogy a gombák által tartalmazott rostok jelenléte a szervezetben segíti csökkenteni a koleszterinszintet és a vércukorszintet. Ez egy fontos információ a cukorbetegeknek.
Ha a glikémiás indexről beszélünk, fontos megjegyeznünk, hogy minél kisebb a GI érték, annál jobb lesz az emésztése. Ez valójában azt jelenti, hogy nem fogja gyötörni az éhség, sőt, teltnek fogja érezni magát.
Szakértők szerint a gombák, mind a vad, és kultúrfajták remek tápanyagforrások.
Ezenkívül nagyon hasznosak a cukorbetegség megelőzése, és megszüntetése érdekében. Tartalmazzon extra alacsony GI-vel rendelkező gombákat diétánk, így a vércukorszinttel sem kell majd foglalkoznunk.
A diabetikus ételek gyakran hajlamosak a koleszterin szint növelésére.
Az antioxidánsok a gombákban segítenek a koleszterinszint szinten tartásában, ezáltal csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek előfordulásának esélyét.
Hogyan lehetnek a gombák hasznosak a cukorbetegség ellen?
A gombák lenyűgöző káliumforrások, miközben szinte nem is tartalmaznak nátriumot.
Ez segít a vérnyomás szinten tartásában.
Az alacsony kalóriaszintjük miatt az Ön derékbőségéről is gondoskodnak.
Megtalálhatja az összes ásványi anyagot és lényeges vitaminokat a gombákban.
A különböző gombák hogyan segíthetnek Önnek?
Fehér kalapos gombák
Készítettek egy tanulmányt a kalapos gombákkal. 2-es típusú cukorbeteg patkányokon végeztek kísérletet, akiknek magas volt a koleszterin szintjük. A Nutrition Research szaklap 2010 januári számában közzétett eredmények szerint a gombák hatására csökkent a patkányok koleszterinszintje.
A glükóz szintjük is meglehetősen stabil volt a gombák fogyasztása során.
Persze tudjuk, hogy az emberek különböznek a patkánytól, tehát ez csak egy teória marad, de mégis levonhatunk belőle pozitív következtetéseket.
Maitake gomba
Az amerikai Chinese Medicine 2008-as számában megjelent kutatás szerint, ahol cukorbeteg patkányokkal maitake gombát etettek, az állatoknak jelentősen csökkent a glükóz szintjük.
Reishi gomba
A Reishi gomba emberi szervezetre gyakorolt jótékony tulajdonságai szerteágazóak. Nem meglepő, hogy a reishi gombát is a glükóz szintre gyakorolt hatása miatt tesztelték, és itt is az eredmények pozitívak voltak.
Forrás: drtihanyi.com