Kategóriák
Életmód

Előnyös-e a gomba a cukorbetegeknek

Az egészségtelen étkezési szokásainknak és mozgáshiányos életmódunknak köszönhetően egyre gyakoribb a cukorbetegség előfordulása már a gyerekek körében is.

Champignon

Ha Ön is cukorbeteg, biztosan számtalan étkezési tanáccsal találkozott már.

Általában azt javasolják, hogy olyan ételeket fogyasszunk, aminek alacsony a glikémiás indexe (GI).

A Western Sydney Egyetem kutatói kimutatták, hogy a gombák által tartalmazott rostok jelenléte a szervezetben segíti csökkenteni a koleszterinszintet és a vércukorszintet. Ez egy fontos információ a cukorbetegeknek.

Ha a glikémiás indexről beszélünk, fontos megjegyeznünk, hogy minél kisebb a GI érték, annál jobb lesz az emésztése. Ez valójában azt jelenti, hogy nem fogja gyötörni az éhség, sőt, teltnek fogja érezni magát.
Szakértők szerint a gombák, mind a vad, és kultúrfajták remek tápanyagforrások.

Ezenkívül nagyon hasznosak a cukorbetegség megelőzése, és megszüntetése érdekében. Tartalmazzon extra alacsony GI-vel rendelkező gombákat diétánk, így a vércukorszinttel sem kell majd foglalkoznunk.

A diabetikus ételek gyakran hajlamosak a koleszterin szint növelésére.

Az antioxidánsok a gombákban segítenek a koleszterinszint szinten tartásában, ezáltal csökkentik a szív-és érrendszeri betegségek előfordulásának esélyét.

Hogyan lehetnek a gombák hasznosak a cukorbetegség ellen? 

A gombák lenyűgöző káliumforrások, miközben szinte nem is tartalmaznak nátriumot.
Ez segít a vérnyomás szinten tartásában.

Az alacsony kalóriaszintjük miatt az Ön derékbőségéről is gondoskodnak.

Megtalálhatja az összes ásványi anyagot és lényeges vitaminokat a gombákban.
A különböző gombák hogyan segíthetnek Önnek?

Fehér kalapos gombák

Készítettek egy tanulmányt a kalapos gombákkal. 2-es típusú cukorbeteg patkányokon végeztek kísérletet, akiknek magas volt a koleszterin szintjük. A Nutrition Research szaklap 2010 januári számában közzétett eredmények szerint a gombák hatására csökkent a patkányok koleszterinszintje.
A glükóz szintjük is meglehetősen stabil volt a gombák fogyasztása során.

Persze tudjuk, hogy az emberek különböznek a patkánytól, tehát ez csak egy teória marad, de mégis levonhatunk belőle pozitív következtetéseket.

Maitake gomba 

Az amerikai Chinese Medicine 2008-as számában megjelent kutatás szerint, ahol cukorbeteg patkányokkal maitake gombát etettek, az állatoknak jelentősen csökkent a glükóz szintjük.

Reishi gomba 

A Reishi gomba emberi szervezetre gyakorolt jótékony tulajdonságai szerteágazóak. Nem meglepő, hogy a reishi gombát is a glükóz szintre gyakorolt hatása miatt tesztelték, és itt is az eredmények pozitívak voltak.

Forrás: drtihanyi.com