Kategóriák
Csirke Receptek

Heti minta étrend cukorbetegeknek! Új megközelítéssel…

Zöldborsó leves (1 adag)

Hozzávalók:
10 dkg zöldborsó
5 dkg sárgarépa
5 dkg fehérrépa
1 evőkanál olaj
Petrezselyem,
½ db erőleves kocka
Elkészítés:
A zöldborsót és a többi zöldséget kevés erőleves kockás vízben feltesszük főni, mikor félig puha, felöntjük annyi vízzel, hogy a folyadék mennyisége kb. 3–3,5 dl legyen. Így fűzzük készre. Tűzről levéve frissen vágott petrezselyemlevelet szórunk rá.
Főtt pulykamell zöldbabfőzelékkel (1 adag)
Hozzávalók:
20 dkg pulykamell
1/2 db erőleves kocka
Elkészítés:
A pulykamellet tetszés szerint daraboljuk, majd erőlevesben puhára főzzük.

Zöldbabfőzelék

Hozzávalók:
200 g zöldbab
1 tk. Étolaj
10 g graham liszt
30g tejföl (zsírszegény)
1-2 dkg vöröshagyma
Ízlés szerint fokhagyma, ecet, lecsó, fűszerpaprika, édesítőszer, petrezselyem, só
Elkészítés:
A zöldbabot 2 cm-es darabokra vágjuk és enyhén sós melegvízben feltesszük főzni. Beletesszük a félbevágott vöröshagymát, a péppé zúzott fokhagymát, lecsót.
Zsemle színű rántást készítünk melyet finomra vágott petrezselyemmel és fűszerpaprikával ízesítünk. Ha a bab megfőtt eltávolítjuk a vöröshagymát és a rántással besűrítve jól összeforraljuk. Sóval, ecettel és édesítőszerrel kialakítjuk a főzelék karakterét, végül hozzáadjuk a tejfölt is, és még egyszer kiforraljuk.

Székely káposzta (1 adag)

Hozzávalók:
30 dkg savanyú káposzta
2 ek. olaj
20 dkg csirkemell
5 dkg vöröshagyma, só, bors, fűszerpaprika
Elkészítés:
A savanyú káposztát lemossuk és 1 ek. Olajon ill. kevés vízen feltesszük párolódni, fedő alatt lefedve.
Ez alatt a hagymát felkockázzuk és az olajon üvegesre dinszteljük, majd a tűzről lehúzva fűszerpaprikával ízesítjük. A ragura vágott csirkehúst erre a hagymára tesszük, majd előpirítjuk, sóval, borssal fűszerezzük.
Ha a két összetevő megpuhult, összeöntjük őket, és kicsit még együtt pároljuk, majd tálaljuk.

Sült csirke párolt káposztával, burgonyával (1 adag)

Hozzávalók:
20 dkg csirkemell
1 ek olaj, só, bors,
zöld fűszer
5 dkg burgonya
20 dkg párolt káposzta
Só, bors, ecet, édesítőszer
Elkészítés:
A csirkemellet szeletre vagy ragura vágjuk, megízesítjük és az olajon kissé megpirítjuk, majd kevés vízzel felengedve lefedve készre pároljuk.
A burgonyát héjában sütjük meg a sütőben.
A káposztát vízen, fedő alatt gözölve puhítjuk meg az ízesítőanyagokkal.

Rizses lecsó virslivel

Hozzávalók:
15 dkg paprika
5 dkg paradicsom
5 dkg v.hagyma
1 ek. Olaj, só
5 dkg bécsi virsli
5 dkg barna rizs (szárazon lemérve)
Elkészítés:
A felaprított hagymát olajon megpároljuk és erre dobjuk a paprikát, sózzuk. Ha ez kissé összeesett, hozzáadjuk a paradicsomot is, idő közben sóval ízesítve. Mikor már majdnem kész, beletesszük a karikázott virslit is, és készre főzzük.
A rizst sós vízben feltesszük főni (vigyázat, jóval több főzési időt igényel mint a fehér rizs), ha megpuhult leszűrjük.

Fűszerekkel párolt busa, rizibizivel

Hozzávalók:
20 dkg busa filé
1 ek. Olaj, rozmaring, majoranna, bors
Elkészítés:
A halfilét sózzuk és fűszerezzük, majd egy fedhető edényzetbe tesszük az előre felforrósított olajra. Kevés vizet öntünk alá és lefedve készre pároljuk.
Rizibizi
Hozzávalók:
3 dkg barna rizs sós vízben megfőzve
10 dkg zöldborsó (gőzben párolva) – előtte kicsit megsózva
Elkészítés:
A két megpuhult hozzávalót egybe forgatjuk, így tálaljuk.

Körözött

Hozzávalók:
10 dkg félzsíros túró
0,5 dl nat. joghurt,
ízlés szerint: fűszerpaprika, mustár, kömény, só
Elkészítés:
A hozzávalókat egybedolgozzuk és az egészet 30 percre a hűtőbe tesszük.

Sertés egybensült, parajfőzelékkel (1 adag)

Hozzávalók:
20 dkg sovány sertéscomb
1 ek. olaj
Kömény, fokhagyma, só
Kukta fazék
Elkészítés:
A sertéshús darabot fokhagymával tűzdeljük és a forró olajon megpattogtatott köménymagra dobjuk, így képezünk „kérget” neki a pirítással. Ezt sózzuk és kevés vízzel felöntve lezárt kuktában készre pároljuk.

kep (286)

Spenót főzelék

Hozzávalók:
200 g paraj v. 100 g spenót püré
1 tk étolaj
10 g graham liszt
1 dl tej
Fokhagyma, só, bors
Elkészítés:
A spenótot forrásban lévő vízben megfőzzük és leszűrés után pépesítjük vagy a kész fagyasztott pürét használjuk. Világos rántást készítünk, ehhez adjuk a parajpépet és a zúzott fokhagymát, majd tejjel felengedjük, és jól összeforraljuk.

Csirkemell fasírt (1 adag)

Hozzávalók:
20 dkg darált csirkemell
½ db tojás
½ db zsemle
Só, majoranna, reszelt hagyma, bors, fokhagyma, fűszerpaprika
1 ek olaj
Elkészítés:
A hozzávalókat mind egybegyúrjuk, lapos fasírtokat készítünk és olajjal kikent lábasban kisütjük őket (pici vizet adhatunk alá).
Forrás: macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük