Kategóriák
Receptek Vegetáriánus

Sajt

A sajttejet általában rövid idejű hőkezeléssel pasztőrözik,majd oltóenzimmel és speciális baktériumtenyészettel beoltják.
Fontos kálcium- és fehérjeforrás.
Számtalan fajtája létezik:
friss sajtok (mascarpone)-ebből készül az igazi olasz tiramisu
érlelt, lágy sajtok (camembert)-rántott formájában áfonyalekvárral fenséges étel
érlelt, félkemény sajtok (gouda)-szendvicsekhez és sajttálak készítéséhez kitűnő alapanyag
érlelt, kemény sajtok (parmezán, cheddar)-pizzafeltétként elsőrangú
érlelt, gyúrt sajtok (parenyica)-tésztára reszelve a legfinomabb
érlelt, belsőpenészes sajtok (márványsajt)-húsételek kiegészítőjeként nagyon finom
érlelt, sós-vizes sajtok (feta)-görög saláta nem létezik nélküle
ömlesztett sajtok-szendvicsekhez és melegszendvicshez ajánlott
krémsajtok-sajttorta alapja lehet

kep (541)

Főzött sajtos tallérok

Hozzávalók 6 főre:
2 dl tej
8 dkg vaj
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
3 tojás
16 dkg sajt(többféle legyen,annál finomabb)
1 tk só

Elkészítés: A tejet és a vajat együtt felforraljuk. Levesszük a tűzről, megsózzuk, majd hozzáadjuk a lisztet és jól összekeverjük, úgy hogy egy masszát kapjunk. Ezt hagyjuk kihűlni. A sajtot lereszeljük, majd hozzáadjuk az enyhén felvert tojásokkal együtt a kihűlt masszához és jól összekeverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat rakunk belőle és előmelegített sütőben 180 fokon addig sütjük, amíg a teteje szépen megpirul. (Nem szabad túlsütni, mert kiszárad.)

Szénhidráttartalom:150 gr ch