Hozzávalók 4 főre:
- 1000 g spárga
- 1 evőkanál jódozott só
- 4 evőkanál vaj
- 1 teáskanál nyírfacukor
- 1 evőkanál teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 evőkanál petrezselyem
- 200 g főtt sovány sonka
- 80 g eidami sajt
Elkészítés: Megtisztítjuk a spárgát, és levágjuk a végét. A héját és a levágott végeket egy liter vízben főzzük tíz percig, majd tegyük egy konyharuhába, és ha kicsit kihűlt, csavarjuk ki jól. A spárgát, sót, 1 evőkanál vajat és a cukrot felforraljuk. A spárgát egymás után három adagban egyenként öt percig főzzük és lecsurgatjuk. 3 evőkanál vajat megolvasztunk, és belekeverjük a lisztet. 4 dl spárgalét hozzáöntünk, és mártássá főzzük. A spárgát beletesszük egy jénai edénybe, és ráöntjük a mártást. Megszórjuk borssal, petrezselyemmel, apróra vágott sonkával és reszelt sajttal. A sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a sajt rá nem olvad.
Szénhidráttartalom: 40g