Kategóriák
Életmód

Szegfűbors, a leggazdagabb ízű fűszer

A szegfűbors Jamaicából származik, de megtalálható még Guatemalában, Hondurasban és Mexikóban is. A szakemberek szerint azonban a jamaicai szegfűbors a legértékesebb, mert ennek a legmagasabb az olajtartalma, ez a bors rendelkezik a leggazdagabb ízvilággal.
kep (555)
Az európai felfedezők érkezése előtt, a maják többféle célra is alkalmazták a szegfűborsot. Egyrészt a halottak balzsamozásának volt igen fontos alapanyaga, másrészt a csokoládéból készített italokat fűszerezték, édesítették vele.
1492-ben Kolumbusz Kristóf talált rá a szegfűborsra a Karib térségben. Ր ugyan borsot keresett, s először a fekete bogyókat szüretelő bennszülött indiánok láttán még hitte is, hogy azt talált. Erre utal a „pimineta” elnevezés is, ami spanyolul borsot jelent. Kolumbusz a borsnak tűnő fűszert elvitte Európába, ahová 1601-től folyamatosan exportálták a szegfűborsot.
A szegfűbors összetett ízvilágának köszönheti igazi sikerét. A csípős és illatos fűszerből a fahéj, a bors és a szegfűszeg mellett – a fejlett ízlelőbimbóval rendelkezők – kiérezhetik a kardamom, a borókabogyó és a szerecsendió ízét is.
A szegfűbors legfőbb aromahordozója az úgynevezett eugenol olaj. Ezt – a több fűszerben is fellelhető – olajat igen gyakran alkalmazza a kozmetikai ipar. A férfiaknak szánt kozmetikumok, illatok jelentős részében megtalálható. Az orosz katonák már a 19. században a csizmájukba dugták a szegfűborsot, mert rájöttek, hogy a fűszerben lévő illatok remekül semlegesítik az esetleges lábszagot.
A lábszagon kívül a szegfűbors más bajok orvoslására is alkalmas. A Karib térség gyógyászatában a szegfűborsból készített teát különféle görcsök oldására, megfázásra illetve emésztő rendszeri problémákra használták. Ezen kívül kezelték vele a cukorbetegséget, az ízületi- és izomfájdalmakat, valamint a véraláfutásokat. A tudomány kimutatta, hogy a szegfűborsban rejtező olaj hatékony fájdalomcsillapító és jó érzéstelenítő. Épp ezért a modern orvostudományban is helyt kapott a szegfűbors olaja, a fogorvosok helyi érzéstelenítésre alkalmazzák.
A szegfűborsban található A-vitamin, B-komplex, C-vitamin, valamint tiamin és rioboflavin. Ezen kívül a fűszerben található vas, magnézium és réz, nyomokban jelen van a nátrium, a cink, a kálium és a szelén is.
Jamaicában kedvelt fűszer, sertéshúsokhoz, savanyúságokhoz, pácokhoz, levesekhez és ragukhoz használják. Ezen kívül likőrt is készítenek belőle, ami sok koktél alapanyaga is. A Pimento dram készítésekor a szegfűborsokat rumba áztatják, így oldván ki a bogyóban rejlő aromát, majd barna cukorból készített sziruppal édesítik.
Az európai konyha leggyakrabban halak, húsok pácolásához használja, illetve kolbászok, pástétomok és más húskészítmények fűszerezésére. Ezenkívül használják raguk fűszerezésére is, főleg a mediterrán vidékeken. A szegfűbors jó fűszere a szárnyasoknak, kifejezetten kellemes a bárányhoz és a nyúlhoz, de marhahúshoz, sertéshúshoz is nyugodtan adható. Zöldségekből készített levesekhez, krémlevesekhez, salátákhoz is illik, a különféle köretek is jól fűszerezhetők vele. A paradicsomnak kifejezetten jól áll a szegfűbors íze. Fekete és zöld borssal keverve, együtt összetörve különlegesen aromás, gazdag ízű keverék készíthető belőle, amivel a pácolni szándékozott húsokat is bekenhetünk, de nyugodtan adhatjuk ragukhoz is. Skandináviában főleg desszertek és húskészítmények fűszerezéséhez használják.
Őrölt formában a szegfűbors jól alkalmazható desszertek, sütemények fűszerezésére; gyümölcsös desszertek, tejalapú piték, pudingok, különféle csokoládés édességek, illetve a karácsonyi desszertek körében. Közel-Keleten főleg a húsos ételekhez adják, illetve a rizst ízesítik vele.
Amíg Amerika kedveli, Európa befogadta és a Kelet használja, addig Ázsiában a szegfűbors nem lelt igazi hazára. Bár néhány masala, azaz fűszerkeverék tartalmazza a szegfűborsot, de még sem számít igazán karakteres fűszernek arrafelé.
A szegfűborsot jól záródó edényben, hűvös helyen érdemes tárolni. Aromáját legjobban őrölt formában adja ki, de a ragukhoz, főtt ételekhez érdemes egészben, fűszerlabdába rejtve adni.
Forrás: www.mindmegette.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük