Kategóriák
Desszert Receptek

Diabetikus diótorta recept

Nagyon finom, könnyű diótorta. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető.

Hozzávalók / 12 adag

 A diós piskótához
  • 6 db tojás
  • 6 ek xilit
  • 9 dkg diabetikus liszt (használható zabpehelyliszt is)
  • 5 dkg dió (darálva)
  • 1 teáskanál sütőpor (elhagyható)
  • 1 evőkanál víz

A diós krémhez

  • 20 dkg dió (darálva)
  • 3.5 dl tej
  • 2 db tojás
  • 1 tasak vaníliás pudingpor
  • 14 dkg xilit (vagy eritritből 18 dkg)
  • 5 csepp rum (ízlés szerint)
  • 4 dl habtejszín (nem növényi!)
  • 20 g zselatin
A csoki glazúrhoz

  • 80 ml víz
  • 70 ml habtejszín
  • 9 dkg xilit
  • 4 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 5 g zselatin

pic (376)

Elkészítés:

  1. Piskóta elkészítése: A xilitet a tojássárgájákkal keverjük habosra, tegyük hozzá a vizet. Adjuk hozzá apránként a diót, a sütőporral vegyített lisztet, végül forgassuk bele a tojásfehérjéből vert habot.
    A masszát töltsük tortaformába (alján legyen sütőpapír), és előmelegített sütőben 180 fokon 35 perc alatt süssük meg (tűpróbát ne felejtsük!). Borítsuk rácsra, hogy kihűljön.
  2. Krém elkészítése: A tejet a tojásokkal, a pudingporral meg az édesítővel keverjük simára. Lassú tűzön, állandóan kevergetve főzzük sűrűre. A tűzről levéve szórjuk bele a darált diót, ízesítsük rummal. A kihűlt krémbe csorgassuk bele a beáztatott, majd felolvasztott zselatint, végül forgassuk bele a habbá vert tejszínt.
  3. Csoki glazúr elkészítése: Kis pohárban keverjük el a zselatint két evőkanál vízzel, amit a kimért vízből veszünk el.
    A többi hozzávalót a maradék vízzel együtt kis lábosban melegítsük fel, óvatosan, fakanállal kevergetve, nem kell forralni! Vegyük le a tűzről.
    Mikróban oldjuk fel a zselatint, vegyítsük hozzá a kakaós részhez, alaposan keverjük el, és szűrjük át egy kis lyukú szűrőn. Időnként átkeverve hagyjuk langyosra hűlni.
  4. Torta összerakása: A piskótalapot vágjuk háromba, egyenként öntözzük meg diólikőrrel (ez elhagyható), és kenjük meg krémmel. Helyezzük őket egymásra, a maradék krémmel vonjuk be az oldalát és az tetejét.
    Díszítésnek a csokiglazúrt csorgassuk a kihűtött torta tetejére, majd fél dióbelekkel díszítsük!
  5. Fél órára tegyük hűtőbe, hogy a csokiglazúr dermedjen.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20 cm
  • költség: 3000 Ft

Forrás: www.nosalty.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük