Nagyon finom, könnyű diótorta. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető.
Hozzávalók / 12 adag
A diós piskótához
- 6 db tojás
- 6 ek xilit
- 9 dkg diabetikus liszt (használható zabpehelyliszt is)
- 5 dkg dió (darálva)
- 1 teáskanál sütőpor (elhagyható)
- 1 evőkanál víz
A diós krémhez
- 20 dkg dió (darálva)
- 3.5 dl tej
- 2 db tojás
- 1 tasak vaníliás pudingpor
- 14 dkg xilit (vagy eritritből 18 dkg)
- 5 csepp rum (ízlés szerint)
- 4 dl habtejszín (nem növényi!)
- 20 g zselatin
A csoki glazúrhoz
- 80 ml víz
- 70 ml habtejszín
- 9 dkg xilit
- 4 dkg cukrozatlan kakaópor
- 5 g zselatin
Elkészítés:
- Piskóta elkészítése: A xilitet a tojássárgájákkal keverjük habosra, tegyük hozzá a vizet. Adjuk hozzá apránként a diót, a sütőporral vegyített lisztet, végül forgassuk bele a tojásfehérjéből vert habot.
A masszát töltsük tortaformába (alján legyen sütőpapír), és előmelegített sütőben 180 fokon 35 perc alatt süssük meg (tűpróbát ne felejtsük!). Borítsuk rácsra, hogy kihűljön. - Krém elkészítése: A tejet a tojásokkal, a pudingporral meg az édesítővel keverjük simára. Lassú tűzön, állandóan kevergetve főzzük sűrűre. A tűzről levéve szórjuk bele a darált diót, ízesítsük rummal. A kihűlt krémbe csorgassuk bele a beáztatott, majd felolvasztott zselatint, végül forgassuk bele a habbá vert tejszínt.
- Csoki glazúr elkészítése: Kis pohárban keverjük el a zselatint két evőkanál vízzel, amit a kimért vízből veszünk el.
A többi hozzávalót a maradék vízzel együtt kis lábosban melegítsük fel, óvatosan, fakanállal kevergetve, nem kell forralni! Vegyük le a tűzről.
Mikróban oldjuk fel a zselatint, vegyítsük hozzá a kakaós részhez, alaposan keverjük el, és szűrjük át egy kis lyukú szűrőn. Időnként átkeverve hagyjuk langyosra hűlni. - Torta összerakása: A piskótalapot vágjuk háromba, egyenként öntözzük meg diólikőrrel (ez elhagyható), és kenjük meg krémmel. Helyezzük őket egymásra, a maradék krémmel vonjuk be az oldalát és az tetejét.
Díszítésnek a csokiglazúrt csorgassuk a kihűtött torta tetejére, majd fél dióbelekkel díszítsük! - Fél órára tegyük hűtőbe, hogy a csokiglazúr dermedjen.
- sütési hőfok: 180°C
- sütési mód: alul-felül sütés
- tepsi mérete: 20 cm
- költség: 3000 Ft
Forrás: www.nosalty.hu