Kategóriák
Életmód

Ehetnek-e a cukorbetegek narancsot?

A narancs olyan citrusos gyümölcs, amely tele van tápanyagokkal, amik kiváltképp jótékony hatással vannak mindenféle egészségügyi problémára. Az egyik ilyen például a cukorbetegség. Ez a gyümölcs a cukorbetegeknél beépíthető az étrendbe, mivel nem tartalmaz túl sok cukrot. Másrészről azonban gazdag olyan más tápanyagokban, mint a rost, vagy az ásványi anyag (például tiamin). Ezen kívül azok közé a gyümölcsök közé tartozik, amelyeknek alacsony a glikémiás indexük, a narancsé például körülbelül 55. Ez azt jelenti, hogy csak nagyon kis mértékben növeli meg a vér glükóz szintjét.

image (5)

Az orvosi szakértők szerint a cukorbetegeknek legalább háromféle gyümölcsöt kellene elfogyasztaniuk minden nap, az 1600-2000 kalóriatartalmú étrend alapján. A gyümölcsök is tartalmaznak szénhidrátot, a narancs körülbelül 15 grammot. Mint már korábban említettük, a narancs rostot is tartalmaz, ezáltal segít a vércukor szabályozásában, mivel lelassítja a cukor felszívódását a véráramba.

Ehetnek-e tehát a cukorbetegek narancsot? A válasz egyszerű: igen! Az Amerikai Cukorbetegek Egyesülete szerint a narancs kiváló a cukorbetegek számára. Gazdag oldható rostokban amelyek szabályozzák a vércukor szintet, míg a benne lévő erős antioxidánsok számos különböző betegségek ellen védenek meg, mivel erősítik az immunrendszert. Ne féljen tehát a gyümölcsök fogyasztásától, csak mert cukorbeteg.

Forrás: www.drtihanyi.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük