Hozzávalók:
- 1 kg narancs
- 1 zacskó zselésítő
- 2 evőkanál édesítő (ízléstől függ, el is maradhat)
Természetesen ha többet szeretnék, akkor szorozzuk a megadott mennyiségeket.
Elkészítés:
A befőttesüvegeket és a fedőket kiforrázzuk. A narancsokat megmossuk, megtöröljük, majd sárga héjukat krumplihámozóval vékonyan levágjuk, és deszkán gyufaszál vastagságúra felszeleteljük. A narancsok fehér héját és belső hártyáit eltávolítjuk. Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha szeletekre bontjuk, a szeletek alját éles késsel levágjuk, és kifordítjuk őket a belső hártyából. Ha nem vagyunk elég alaposak, akkor kesernyés lesz a lekvár (persze aki így szereti, az szándékosan hagyhat rajta a héjból).
A narancshúst felkockázzuk, kilónként hozzáadunk egy-egy hasonlóan előkészített citromot is. Hozzáöntjük a tisztítás során kifolyt levet is, valamint a sárga héjdarabokat.
Dzsem kocsonyásítót adunk hozzá, a tasakon szereplő adagolás szerint. Ízlés szerint édesítővel ízesítjük, de el is maradhat. A gyümölcsöt felforraljuk, majd kis lángon, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a gyümölcsdarabok szétmennek.
Forrón üvegekbe töltjük és lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Tipp: fahéjjal vagy szegfűszeggel is ízesítjük narancslekvárunkat.
Forrás: www.macosz.hu