Kategóriák
Receptek Vegetáriánus

Narancslekvár

Hozzávalók:

  • 1 kg narancs
  • 1 zacskó zselésítő
  • 2 evőkanál édesítő (ízléstől függ, el is maradhat)

Természetesen ha többet szeretnék, akkor szorozzuk a megadott mennyiségeket.
kep (30)

Elkészítés:

A befőttesüvegeket és a fedőket kiforrázzuk. A narancsokat megmossuk, megtöröljük, majd sárga héjukat krumplihámozóval vékonyan levágjuk, és deszkán gyufaszál vastagságúra felszeleteljük. A narancsok fehér héját és belső hártyáit eltávolítjuk. Ezt legegyszerűbben úgy tehetjük meg, ha szeletekre bontjuk, a szeletek alját éles késsel levágjuk, és kifordítjuk őket a belső hártyából. Ha nem vagyunk elég alaposak, akkor kesernyés lesz a lekvár (persze aki így szereti, az szándékosan hagyhat rajta a héjból).
A narancshúst felkockázzuk, kilónként hozzáadunk egy-egy hasonlóan előkészített citromot is. Hozzáöntjük a tisztítás során kifolyt levet is, valamint a sárga héjdarabokat.
Dzsem kocsonyásítót adunk hozzá, a tasakon szereplő adagolás szerint. Ízlés szerint édesítővel ízesítjük, de el is maradhat. A gyümölcsöt felforraljuk, majd kis lángon, állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a gyümölcsdarabok szétmennek.
Forrón üvegekbe töltjük és lezárjuk. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

kep (31)

Tipp: fahéjjal vagy szegfűszeggel is ízesítjük narancslekvárunkat.

Forrás: www.macosz.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük