Kategóriák
Életmód

A zöld tea valóban tartalmaz koffeint? Hét dolog, amit tudnia kell!

Ha teljesen száműzni akarja étrendjéből a koffeint, a zöldteáról is le kell mondania. Viszont amennyiben csak csökkenteni akarja koffein bevitelét, cserélje le reggeli kávéját zöld teára.

 kep (140)

Fontos tények a zöldteáról: 

1, Amennyiben az elfogyasztott mennyiségek megegyeznek, a reggeli kávé zöldteával való helyettesítése körülbelül 70%-kal csökkenti a koffeinbevitelt. Egy bögre kávé 100-150 mg koffeint tartalmaz, míg a zöldtea csak 25 mg-ot. Figyelembe kell venni azonban, hogy ez a szám a tea típusától és főzési idejétől függően változhat, a tea erősebbé válhat.

A zöldtea sokkal kevesebb koffeint tartalmaz, mint a kávé.

2, A zöldtea a koffeinen kívül két másik stimulánst is tartalmaz, teobromint és teofilint. Ezek az anyagok, amelyek a csokoládéban is megtalálhatóak, a kávéhoz hasonlóan befolyásolják a szívritmust és a központi idegrendszert.

3, A koffeint, teobromin és teofilin közös stimuláló hatását ellensúlyozza a teában található aminosav, az L-Teanin, amely nyugtatja az idegrendszert és javítja a koncentrációs képességet.

4, Gondoljon bele, miért szeretné száműzni a koffeint a mindennapjaiból. Ha kávéfogyasztás után negatív hatásokat tapasztal, mint például idegesség, ingerlékenység, vagy álmatlanság, gondolkodjon el, vajon ez kapcsolatban állhat-e a naponta elfogyasztott kávé mennyiségével, a fogyasztás időpontjával, vagy az édesítőszerrel. Lehet, hogy a fogyasztási mennyiség csökkentése, vagy az édesítőszer lecserélése is megoldást nyújt. Egyre nagyobb bizonyosságot nyer, hogy a koffein nem akkora diétagyilkos, mint ezt korábban gondolták. Kutatások bizonyítják, hogy koffeinfogyasztással megelőzhető a Parkinson-kór, valamint a máj-, vastag-, és végbélrák.

kep (139)

5, Ha úgy érzi, hogy a kávé koffeintartalma negatív hatással van egészségére, gátolja a fogyókúráját, vagy szebb fogakra vágyik, váltson kávéról zöldteára akár csak a nap második felében, akár teljesen.  A zöldtea javítja az anyagcserét, így segítve a szervezetet a gyorsabb zsírégetésben. A kávéval ellentétben, amely rossz szájszagot okozhat, a zöldtea természetes antibiotikum, mely meggátolja a szájban levő baktériumok szaporodását, nem csak jobb leheletet biztosít, de az egészségesebb fogakért is felelős. Mindezek mellett a zöldtea védelmet biztosít a szívproblémákkal szemben.

6, Mint minden más ételnél, így a zöldteánál is a gondos válogatás a kulcsa a pozitív egészségügyi hatások elérésének. A legtöbb üvegben árusított zöldtea édesítőszert tartalmaz, ez általában nagyon magas fruktóz szirup tartalmat jelent, a japán zöldtea leveleket pedig gyakran fluoriddal kezelik. Próbáljon olyan filteres teát vagy tealeveleket találni, amelyet nem tettek ki kémiai hatásoknak. A tea elkészítése is kulcsfontosságú, sokan úgy hiszik, hogy a forrásban levő víz elpusztítja a teában található flavonoidokat, amelyekben a tea gyógyító ereje rejlik. Legjobb megoldás tehát, ha forró, de nem forrásban levő vízzel készíti el a teát, így biztosítva gyógyító ereje teljes kibontakozását.

7, Amennyiben a zöldtea pozitív hatásait szeretné élvezni, ám koffeint nem szeretne fogyasztani, válasszon koffeinmentes zöldteát. A „természetes módon koffeinmentesített” teákat etil-acetáttal kezelik, ehelyett inkább a „forralással” kezelt, karbon-dioxidot használó, egészségesebb verziót válassza.

Forrás: www.drtihanyi.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük