Kategóriák
Életmód

Lúgosító étrend: mi áll a háttérben?

Létezik-e olyan tudományos evidencia, mely bizonyítani tudja a lúgosító étrend egészségre gyakorolt pozitív hatását? A földi élet alapvető meghatározója a sejtek és a környezet pH szintje. Az emberi szervezet csak nagyon szűk pH értékek között képes létezni.

Green smoothie alkaline diet drink with fresh lemon beside a wooden tray with alkaline diet vegetables and fruits: Banana, kiwi, spinach, lemon, cucumber, parsley , silver beat and garlic.

Az elmúlt 100 évben a gyors és nagymértékű iparosodás és CO2 kibocsátás következtében az óceánok pH-ja 8.2-ről 8.1-re változott. Ez a csekélynek tűnő változás rendkívül negatív hatással van az óceánok élővilágára, a korallzátonyok eltűnéséhez vezethet. A talaj pH szintje hatással van a benne termelt táplálék ásványi anyag tartalmára. A termőföld ideális pH értéke 6 és 7 között van, a 6 alatti szint esetén csökken a növények kalcium és magnézium tartama, míg 7 fölött csökken a vas, mangán, cink és réz felvétel.

Jelentősen megváltoztak táplálkozási szokásaink, amíg a vadászó-gyűjtögető életformából eljutottunk a modern, jelenkori civilizációba. A mezőgazdasági forradalom (az elmúlt 10 000 év), de főképp az ipari forradalom (elmúlt 200 év) felborította a K, Na, valamint a klorid/bikarbonát bevitel arányát. Korábban a K/Na arány 10:1-hez volt, jelenleg ez 1:3-hoz. Modern ételeinkben kevés a magnézium, a kálium és a rost, de sok a telített zsírsav, a cukor, a nátrium és a klorid. Ennek eredményeként megnő a szervezetben az anyagcsere során keletkező savak mennyisége, a vizelet magnézium szintje és pH-ja csökken, a kalcium, húgysav, foszfor szintje emelkedik. Ennek hatására megnő a vesekő kialakulásának rizikója.

Szervezetünk különböző részeinek sav-bázis egyensúlya meglehetősen eltérő, a leginkább savas közeg a gyomor, ahol a pH 1.35 és 3.5 között változik. Az itt jelenlévő savak elsődleges feladat, hogy elősegítsék az emésztést, valamint a védekezést a különböző mikroszkopikus organizmusokkal szemben. De még a gyomorban is számít a savas pH mértéke a nyálkahártya sérülés megelőzése céljából.

Bőrünk szintén savas kémhatású (4-6.5) a külső kórokozókkal szembeni védelem miatt.
A vizelet pH-ja már sokkal összetettebb mechanizmusok révén változik, kémhatása alapvetően attól függ, hogy a belső környezetnek milyen kémhatásra van szüksége az egyensúlyhoz. A vizeletben keletkező sav kiválasztást az ún. Remer formulával lehet leírni.

Szervezetünk egyes részeinek kémhatása:

–    bőr: 4 – 6.5
–    vizelet: 4.6 – 8
–    gyomor: 1.35 – 3.5
–    epe: 7.6 – 8.8
–    hasnyálmirigy folyadék: 8.8
–    sejt közötti folyadék: 6 – 7.2
–    vénás vér: 7.35
–    artériás vér: 7.4

Az egyes ételeket különböző kategóriákba sorolhatjuk a szerint, hogy milyen mértékű savterhelést indukálnak a szervezetben. A legtöbb gyümölcs, zöldség, fehér és vörös bor, ásványvíz savterhelése negatív, míg a gabonák, húsok, tejtermékek, üdítőitalok savterhelése magas.

Nem véletlen tehát, hogy a lúgosító táplálkozás szerves részét képezik a zöldségek, gyümölcsök és a tiszta víz, míg kerülendők az állati eredetű fehérjék, tejtermékek és a cukros, szénsavas üdítőitalok.

Forrás: www.drtihanyi.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük