Kategóriák
Mondd meg Cukrom

PCOS és az IR

Előző cikkemben a PCOS-ről már ejtettem pár szót. Legfőbb konzekvenciáit az előző írásomnak a BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAMban rendszeresen szakcikkeket publikáló Dr. Semjéni Mariann kutató gyógyszerész vonja le saját igaz története alapján.

kep (42)

„Mit szeretnék kihozni a történetemből?
1: muszáj a PCOS diagnosztizálása után egészségesen élni.
2: sosem szabad feladni, meg kell találni a neked megfelelő módszert.
3: Konzultálni orvossal, elsősorban nőgyógyásszal, majd ha kell, diabetológus belgyógyásszal.

Ma a legtöbb országban szorosan összehozzák a PCOS-t az inzulinrezisztenciával (IR), jogosan. Sok országban a PCOS kezelés alapja a kismértékű cukorbetegségben adható gyógyszer adása, ami hatásos, beindíthatja a fogyást, DE CSAK ÉS KIZÁRÓLAG ORVOSI FELÜGYELET MELLETT- ezért sem szeretném ide kiírni a hatóanyag nevét.” /Dr. Semjéni Mariann kutató gyógyszerész/

Milyen tényezők befolyásolják az IR kialakulását?

„Az IR kialakulását több tényező befolyásolja: genetikai hajlam, de nagy mértékben az életmód és a sok stressz (sok krónikus betegség forrása a stressz). Legyünk őszinték. A genetika adott. De az életmód? Ugye-ugye? Figyelem! Az emberek akár fele is beleeshet az iR csoportba, ami ijesztő adat, tekintve, hogy az életmóddal összefüggő II. típusú cukorbetegség előszobájáról beszélhetünk.”

És az IR egyik következménye?

„Az IR egyik következménye a termékeny korú nők PCOS betegsége, hiszen a hormonháztartás finoman hangolt egyensúlyát felborítja a magas inzulinszint. ezért nyomhatóak el pl a fogamzásgátlókkal a PCOS tüneteinek nagyrésze. De az IR?
Amennyiben a metabolikus szindróma is kialakult, ami a IR csoprot majdnem felét érinti már komolyabb esélyünk van a cukorbetegségre, amiről már korábban írtam, úgyhogy tessék elmenni orvoshoz, dietetikushoz, mert a cukorbetegséget mikor észreveszik addigra a beteg már kb 6-7 éve benne van.

Honnan lehet felismerni, hogy baj lehet?

A legfontosabb tüneteket felsorolom: Édesség utáni erős vágy, hízásra való hajlam, vagy épp feltünő soványság, rendszertelen, esetleg kimaradozó menstruáció, ciszták jelenléte a petefészekben, zsíros, pattanásokra, gyulladásra hajlamos bőr, zsírosodásra hajlamos haj, teherbeesési nehézségek. Előfordulhat barnás elszineződés a hónalj, nyak környékén, hajhullás, vagy férfias szőrösödés pl arcon. Terhesség alatt esetleg nagyméretű babák születése, és/vagy terhességi cukorbetegség fellépése is előfordulhat. A kezelés: nos van egy jó és egy rossz hírem. A szindróma nem kezelhető, hanem egy életen át tartandó életmódot követel meg. Mindenképp szinkronba kell hozni az anyagcserét. A jó hír: a megoldás azon része ami rajtad múlik: MOZGÁS ÉS HELYES TÁPLÁLKOZÁS. Ezen kívül gyógyszeres segítség. MIkor nekem diagnosztizálták, akkor mint említettem még mindenféle hormonokkal kezeltek, azóta a már említett cukorbetegségben is használt tablettát alkalmazzák. Az első terhesség általában segít a petefészek állapotán, és a hormonháztartáson. De muszáj az egészséges életmódhoz ragaszkodni, mert az IR lehetősége ott van, és ez nehezen diagnosztizálható, nehezen észrevehető amíg nincs baj.

Azt javaslom, hogy aki életmódot vált, pl Bajnokok Életmód ugye, az használja ki azt, hogy sokat teszik ezt, sokan szenvednek a PCOS-től, legyetek aktívak egymást támogatóak akár FB csoportban, vagy kifejezetten PCOS csoportokban. A lelki erősítés ALAP, főleg az ünnepek, és a traktáló rokonság közeledtével.
Nehéz elmagyarázni a családnak, hogy miért NEM eszel krumplit,kenyeret hanem zöldséget, miért NEM kéred a második sütit, miért NEM iszol cukros üdítőt. És ha már lefogytál, akkor azt fogják nehezen megérteni, hogy amit teszel, ahogyan élsz, az NEM fogyókúra, hanem életmód. ÉS hát a mozgás… miért kelsz fel sokkal korábban, hogy amíg alszanak a srácok/ párod/ lakótársad elmenj futni, vagy edz a kiküldött anyag alapján???
Azért, hogy sokáig egészséges maradhass. Ellenben a lakosság nagy részével, világszerte….” //Dr. Semjéni Mariann kutató gyógyszerész/

Semjéni Mariann gyógyszerész

Tehát nem véletlen, hogy a BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAM küldetése egy új életmód kultúra létrehozása, ahol az ügyfél nem vezetgetve van, és tiltva, mit szabad és mit nem, hanem megkapja azt a tudást, amelyet megérdemel. A fentieket a szakcikkekkel, előadásokkal és ügyfeleink képzésével érjük el, hogy megszerezve a szükséges még elegendő tudást, élethosszig egészséges, vitalitással teli életet élhess.

Legyetek bajnokok a mindennapokban!

Dr. Csábi Bettina

BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük