Kategóriák
Mondd meg Cukrom

Rántsuk le a leplet a tejről!

„Muszáj innom a kávémhoz tejet, anélkül nem fogok élni”- nem vagyok bigott, nem mondom, hogy ne igyál. És mivel ember vagyok, hétköznapi ember, nem pedig a tökéletes testre törekedő istennő, ezért én is iszom tejet. Akkor rántsuk le a leplet a tejről!

Pouring milk in the glass on the background of nature.

Több diétában ajánlják a rizstejet, mert a tehéntej annyira, de annyira egészségtelen, hogy halálos méreg..Megnézted valaha már a fehérjetartalmát? Nincs benne szinte. Mit tartalmaz? Cukrokat és szénhidrátot. Dr. Magyar Katalin, a BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAM hiteles képviselője, évek óta mind étkezésben, mind edzésben ugyanúgy él, mint én. Civilben klinikavezető főorvos.

Mi a véleménye a szénhidrátról?

„3-4 évtizede még a zsírszegény diétát javasolták a fogyókúrázóknak, ám a ’80-as évek végétől újdonságként robbant be a köztudatba a szénhidrátcsökkentett étrend: a diéta drasztikus szénhidrát-bevitel csökkentéssel indul, majd hosszú távon is mérsékelt marad a szénhidrát-bevitel, az elért álomalak fenntartása érdekében. Azóta több tudományos vizsgálat bizonyította, hogy a gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztásának mérséklésével fél év alatt 3-4 kg-mal többet lehet fogyni, mint a zsírszegény étrenddel ! Ennek oka egyszerű :ha sok szénhidrátot fogyasztunk, emelkedik a vércukorszint, így az insulin-elválasztás is, ami pedig a többlet cukrot zsírrá, zsírszövetté alakítja, aminek hízás a következménye. Ha a szénhidrátbevitelt csökkentjük, akkor helyette a fehérjebevitelt növeljük a szokásos 15 %-ról 25 %-ra. A fehérjefogyasztásnak van a leginkább telítő hatása, fokozza az alapanyagcserét és ilyenkor a fogyás csak a zsírszövetből történik.

kep (38)

Az optimális szénhidrátcsökkentett diétával kapcsolatos magyar és nemzetközi irányelvek a következők : az étrend 45 %-a legyen lassú felszívódású szénhidrát, 25 %-a fehérje, 30 %-a zsír és legyen napi 30-40 gramm a rostbevitel. Ez a Nemzetközi Elhízástudományi Társasás ( IASO ) és a Magyar Obezitológiai és MozgásterápiásTársaság ( MOMOT ) ajánlása. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és az Amerikai Dietetikus Társaság is egyetért a szénhidrátbevitel-csökkentett táplálkozással.

A szénhidrát-csökkentett étrenden általában a napi 150 gramm szénhidráttartalmú diétát értjük. ( Csak, hogy tudjuk ezt mihez viszonyítani : a magyarok átlagos napi szénhidrát-bevitele 330-400 gramm .. ).”

Tehát nem annyira célszerű a fentiek alapján rizstejjel kiváltani a tehéntejet.
A szójatej. Megoszlanak a vélemények, nekem nem vált be, de ha neked igen, próbálgasd.
Kókusztej. Ha ízesítetlen, 1 gramm alatti is lehet a szénhidrát tartalmuk, viszont itt is negatívum, hogy fehérjét gyakorlatilag alig tartalmaz. A mandulatejjel ugyanez a helyzet.

És akkor nem lettél okosabb. Mégis jó a tehéntej? Mit  tegyél, ha biztosra akarsz menni? BAJNOKOK TIPPJE:

Kókusztejhez adjál capuucino /csoki ízű fehérjeport, mivel a kókusztejnek magas az MCT tartalma, és így fehérjében is gazdag lesz.

Legyél kreatív, ne korlátozd be magadat, élvezd az ízeket!

jó

Legyetek bajnokok a mindennapokban!

Dr. Csábi Bettina

BAJNOKOK ÉLETMÓD PROGRAM

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük