Hozzávalók:
Tésztához:
- 35 dkg liszt,
- ½ margarin,
- 2 dkg élesztő,
- 1 csapott evőkanál édesítőpor,
- 2 tojássárgája,
- 0,5 dl tej,
- csipetnyi só,
Töltelékhez:
- 25 dkg darált dióbél,
- 5 csapott evőkanál édesítőpor,
- 1 db reszelt jonathán alma,
- 1 púpozott evőkanál diabetikus sárgabarack lekvár,
- 2 evőkanálnyi diabetikus meggybefőtt kimagozva
Elkészítés
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. Az ugyancsak elmorzsolt élesztőt a meglangyosított tejbe belekeverjük az édesítőporral együtt, kb. 5 percig hagyjuk „felfutni”, majd a margarinos liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót, és jól összedolgozzuk. A tésztát két cipóba osztjuk. A cipókat lisztezett nyújtódeszkára tesszük, a cipók tetejét is belisztezzük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük legalább egy órán keresztül.
Közben elkészítjük a diós tölteléket: kb. 0,5 dl vizet felteszünk forrni, beleszórjuk az édesítőport, amikor együtt felforrt, hozzáöntjük a darált dióhoz. Ezután még hozzáadjuk a reszelt almát, a sárgabarack lekvárt, az apróra vágott meggyet, a kakaóport és a sót, együtt jól összedolgozzuk.
A megkelt cipót lisztezett nyújtódeszkán vékonyra kinyújtjuk (négyszögletes formára), s rákenjük a diós töltelék felét. Feltekerjük, a két végét kissé benyomkodjuk, és kikent tepsibe tesszük. A két rúd közt hagyjunk távolságot. A kissé felvert tojásfehérjével megkenjük a tetejüket, és egy órán át hűvös helyen pihentetjük.
Ezután újra megkenjük a tojásfehérjével, és fél óráig szobahőmérsékleten tartjuk. Előmelegített, forró, gőzös sütőben barnás-pirosra megsütjük. (Akkor lesz gőzös a sütő, ha egy kis lábost teletöltünk vízzel, és a sütő aljára tesszük, ami sütés ideje alatt párolog.) Csak akkor szedjük ki a tepsiből, ha már teljesen kihűlt. Az ünnep előtt akár egy héttel korábban is megsüthetjük, a rudakat alufóliába csomagolva hűvös helyen jól eltarthatjuk
Forrás: www.cukormentes.hu