Hozzávalók:
- 5,5 kg egész pulyka
- 1 evőkanál só
- 2 evőkanál margarin olvasztva
20 személyre – 1 adag. 12 – 15 dkg pulyka – Elkészítési idő: 15 perc
Elkészítési mód:
1. Melegítsük a sütőt elő 160 °C – ra
2. A pulyka belsőségeket eltávolítjuk, belsejét kimossuk, majd besózzuk.
3. A pulykát mellével felfelé tepsibe tesszük. Bekenjük az olvasztott margarinnal. Bőrét villával megszurkáljuk.
4. Mikor a pulyka pirulni kezd, lazán tegyünk fölé egy alumínium fóliát.
5. A pulykát kb. 3 és 1/2 – 4 és 1/2 óráig sütjük , hogy a belseje is jól átsüljön és megpuhuljon.
6. Mikor a pulyka megsült, kivesszük a sütőből és 15 percet pihentetjük mielőtt felszelnénk.
Tipp:
Mikor nagyméretű szárnyast sütünk sütőben, úgy bizonyosodhatunk meg arról, hogy az egész szárnyas átsült, ha a combja puha. A combhús sül leglassabban, ezért ha a mellehúsa már átsült, nem jelenti azt, hogy a combja is ehető.
1 adag megfelel:5 adag sovány húsnak 1/2 adag zsírnak |
|
1 adag tápértéke: | |
Kalória | 310 |
Kalória zsírból | 138 |
Összes zsír | 15 g |
Telített zsír | 5 g |
Koleszterin | 117 mg |
Nátrium | 284 mg |
Összes szénhidrát | 0 g |
Élelmi rost | 0g |
Cukor | 0 g |
Fehérje | 41 g |
Forrás: macosz.hu