Kategóriák
Életmód

Mit igyon a cukorbeteg, ha sportol?

A rendszeres testmozgás mindenki számára fontos, de cukorbetegség esetén különösen nagy jelentősége van, hiszen amellett, hogy javítja a közérzetet és az életminőséget, pozitív hatás­sal van a testtömegre, kedvező a csontok, ízületek egészsége és a keringés szempontjából; javít­ja a szervezet inzulinérzékenységét is, vagyis nagymértékben hozzájárul az egészséges szénhid­rát-anyagcsere eléréséhez.
Fitness panoramic
A cukorbetegek részéről azonban a sport, a fizikai aktivitás gondos előkészítést igényel. Elengedhetetlen a vércukor-önellenőrzés, s amennyiben szükséges, a szénhidrátbevi­tel a testmozgás előtt. Ugyanakkor a megfe­lelő folyadékellátottság, vagyis az, hogy ele­get igyunk a fizikai igénybevétel előtt, alatt és után, szintén lényeges és hozzájárulhat a jó teljesítményhez.

Edzés előtt

  • Miért? Az edzés előtti folyadékfogyasztás célja a szervezet optimális folyadék- és elektrolit-ellátottságának biztosítása.
  • Mikor? A sportolás megkezdése előtt körülbe­lül 2 órával. Mennyit? 4–6 dl folyadék elfogyasztása java­solt.
  • Mit? Az innivaló ne legyen se túl hideg, se túl meleg (optimális a 15–21 Celsius-fokos ital, fogyasztása élvezetes és nem terheli meg feleslegesen a sportoló szervezetét); a víz, ásványvíz megfelelő választás, de a tapasztalatok szerint az ízesítés (néhány csepp cit­rom- vagy grapefruitlé és energiamentes édesítőszer), valamint a változatos italvá­lasztás segít a megfelelő folyadékmennyi­ség elfogyasztásában.

Edzés alatt

pic (220)

  • Miért? A folyadékpótlás célja az edzés során a testtömeg 2 százalékát meghaladó testtömegveszteség elkerülése, mert az nagy­mértékben rontja a fizikai teljesítményt és a koncentrációt.
  • Mikor? Az edzés, verseny alatt folyamatosan, 15-20 percenként.
  • Mennyit? A verejtékezéssel, légzéssel elveszí­tett folyadék mennyisége nagy egyéni kü­lönbségeket mutat, függ például a sportág típusától, a külső környezet hőmérsékleté­től, páratartalmától, a sportoló nemétől, az edzés intenzitásától. Ezért a legjobb az egyénre szabott folyadékpótlás; átlagosan alkalmanként 1,5–3 dl folyadék elfogyasz­tása javasolt, de extrém igénybevétel ese­tén akár 2 liter is lehet az óránként elveszí­tett vízmennyiség.
  • Mit? 1-1,5 óránál rövidebb, enyhe intenzitású sporttevékenység (például könnyű séta) ese­tén a víz, ásványvíz is elegendő. 1-2 órás, mérsékelten intenzív sport esetén a víz mel­lett gyümölcslé vagy szénsavmentes üdí­tő is választható az izmok szénhidrátellátása és az optimális vércukorszint biztosítása mi­att. 2 óránál hosszabb és/vagy intenzív edzés esetén már a szénhidrátok mellett az elekt­rolitok (nátrium, kálium) pótlására is szükség van, például valamilyen sportital formájá­ban.

Edzés után

Young man drinking after sport

  • Miért? A folyadékbevitel célja edzés után a fo­lyadék- és elektrolit-egyensúly helyreállítása.
  • Mikor? Az edzés, verseny befejezése után mi­nél hamarabb, folyamatosan.
  • Mennyit? Általános szabály, hogy minden egyes kilogramm elveszített testtömeg után 1,5 liter folyadék elfogyasztása javasolt.
  • Mit? A víz, ásványvíz is megfelelő választás, hiszen a hétköznapokban megszokott ét­rend biztosítja a szükséges nátriumot és tápanyagokat, a változatosság azonban bi­zonyítottan megkönnyíti a megfelelő mennyiségű folyadék elfogyasztását. Fontos azonban, hogy a szénhidráttartalmú ita­lok (pl. gyümölcslevek, tejes italok, turmixok) ilyen esetekben is beleszámítanak a napi kalória- és szénhidrátmennyiségbe.

Forrás: www.webbeteg.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük