Kategóriák
Életmód

Kurkuma a cukorbetegség kezelésére?

A kurkumával való étrend kiegészítés megállította a cukorbetegség kifejlődését pre-diabéteszes betegeknél. A kurkuma egy ősi indián fűszer, amelyet a kurkuma gyökérből nyernek és már évtizedek óta hatékonyan használnak  rákbetegek kezelésére. Alzheimer-kór és szív- és érrendszeri betegségek esetén is hasznos, természetes antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően. Ez a fűszer „szupersztár” státuszba lépett olyan más tápanyagokkal együtt, mint a resveratrol, a D-vitamin és az omega-3 zsírsavak. Ezek különféle krónikus betegségek kezelésére és megelőzésére alkalmazhatók, amelyek idősödők milliót érintik.

pic (106)

A tanulmány szerzői így összegezték a kutatás eredményeit: „Kutatásunk azt bizonyítja, hogy a kurkuma hatásosan megakadályozhatja a II-es típusú cukorbetegség kialakulását. Mivel a kurkuma biztonságos és hatásos, javasoljuk a kurkuma használatát megelőző terápiaként pre-diabéteszes személyek számára.”

Egy a Diabetes Care című lapban megjelent kutatás szerint a kurkuma kiegészítő adagolása segítheti megelőzni a cukorbetegséget erősen veszélyeztetett személyek esetén. A cukorbetegség és az ezt megelőző állapot, a pre-diabétesz a fejlett világ népességének egy harmadát érinti, ezáltal  közvetve több 100 millió személyt veszélyeztet a szívbetegség, a rák és a szenilitás, sőt, akár a korai halál.

A kísérlet elvégzéséhez 237 pre-diabéteszes személyt vizsgáltak Thaiföldön. Pre-diabéteszes az, akinek az éhgyomorra mért vércukor szintje 100 és 124 mg/dl közt van, bár sokan úgy gondolják, hogy az alsó értéknek alacsonyabbnak kéne lennie, kb. 85 mg/dl-nél. A kutatók kimutatták, hogy a kilenc hónapos, naponta  adagolt kurkumin szedése megvédte a veszélyeztetett személyeket a cukorbetegség kialakulásától.

A résztvevők napi 3 (egyenként 240 mg curcumin tartalmú) kurkuma kapszulát kaptak, illetve egy másik csoport placebót kapott. Vizsgálatokat végeztek az első időszakban, hogy adatot gyűjtsenek a testsúlyra, csípőtérfogatra, glükóz toleranciára, inzulinrezisztenciára, glycated hemoglobinra (HbA1c) és C-peptidre vonatkozóan, ezek mindegyike a cukorbetegség előrehaladásának biomarkere lehet.

A kísérleti időszak végén a placebós csoport 16,4%-nál alakult ki cukorbetegség (126 mg/dL, vagy orális glükóz teszt esetén 200 mg/dL vagy annál magasabb eredmények). Azoknál  azonban, akik kurkumát kaptak, nem alakult ki cukorbetegség.  Emellett a kutatók azt is megfigyelték, hogy a kurkumát fogyasztó csoport hasnyálmirigy béta sejt funkciója jelentősen javult (a béta sejtek inzulint választanak ki, hogy kontrollálják a szérum glükóz szintjét) és ezen felül alacsonyabb szintű inzulinrezisztenciát találtak náluk.

A kutatás során napi 730 mg standardizált kurkuma kivonatot használtak. A legtöbb egészségtudatos felnőtt 500-1000 mg-os kiegészítőt szedhet napi szinten, hogy megakadályozza a diabétesz és az anyagcserezavar kialakulását és káros hatásait (ez egy csapott  mokkáskanálnyi kurkuma port jelent).

Forrás: www.drtihanyi.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük