Kategóriák
Életmód

Mit reggelizzenek a cukorbetegek?

Szakemberek szerint a cukorbetegeknek érdemes bőséges, tápláló reggelit és könnyed, alacsonyabb kalóriatartalmú vacsorát enniük, így ugyanis hatékonyabban szinten tarthatják a vércukorszintjüket.

A világon közel 382 millió cukorbeteg van, akik számára a vércukor szintjének egyenletesen tartása létfontosságú. Az étkezések után hirtelen megnövekedő glükózszint ugyanis számos komplikációt okozhat. Egy nemrég megjelent tanulmány szerzői szerint a megfelelően összeállított étrend segíthet egyensúlyban tartani a vércukorszintet.
A nemzetközi, izraeli és svéd szakemberekből álló kutatócsoport szerint a magas kalóriatartalmú, tápláló reggeli és az alacsony kalóriatartalmú, könnyed vacsora fogyasztása segíthet abban, hogy a cukorbetegek vércukorszintje túlságosan magasra szökjön.
kep (01)

“Ha bőséges, kalóriadús étkezést fogyaszt valaki reggel, amikor a glükózválasz a legalacsonyabb, vacsorára pedig alacsony kalóriatartalmú fogásokat választ, akkor az egész napos glükózszint jelentősen alacsonyabb lesz, és az étkezések után sem lesz olyan jellemző a glükózszint hirtelen megemelkedése” – mondta Daniela Jakubowicz professzor, a kutatás egyik vezető szerzője.

A tanulmányhoz kapcsolódó kutatásban 8 férfi és 10 nő vett részt, akik 30 és 70 év közöttiek voltak és mind cukorbetegséggel küzdöttek. A résztvevőket véletlenszerűen két csoportra osztották, az egyik csoport tagjai magas kalóriatartalmú reggelit és alacsony kalóriatartalmú vacsorát, a másik csoportba tartozók pedig alacsony kalóriatartalmú reggelit és magas kalóriatartalmú vacsorát fogyasztottak.

A két étkezés kalóriatartalma és összetétele megegyezett (a magasabb kalóriatartalmú két szelet kenyérből, tejből, tonhalból, egy müzliszeletből, tojásrántottából, joghurtból és gabonapehelyből áll, míg az alacsonyabb salátából, üres kávéból, szeletelt pulykamellből és mozzarellából állt). A harmadik étkezés mindkét csoportnál ugyanaz volt.

A résztvevők hat napig az otthonukban követték az előírt étrendet, majd a hetediken a laboratóriumban ettek. Vérmintát vettek tőlük étkezések előtt és után is, meghatározott időpontokban. Vizsgálták az étkezés utáni glükózszintet, az inzulin-, a c-peptid-, és az inkretin szintjét is. Két héttel később a csoportok a másik étrendet is kipróbálták, és a vizsgálatokat is megismételték.

Az eredmények elemzése során kiderült, hogy a magas kalóriatartalmú reggeli fogyasztása soránaz étkezések utáni glükózszint húsz százalékkal volt alacsonyabb, az inzulin-, a c-peptid- és az inkretin-szintje azonban 20 százalékkal magasabb volt a másik étrenddel összehasonlítva.

“Ezek a vizsgálati eredmények azt mutatják, hogy nem elég arra vonatozó utasításokkal ellátni a cukorbetegeket, hogy mit ehetnek. Azt is el kell nekik mondani, hogy mikor mit érdemes enniük” – mondta Jakubowicz professzor. “Ha egy cukorbeteg magas kalóriatartalmú reggelit és alacsony kalóriatartalmú vacsorát fogyaszt, azzal kordában tarthatja a vércukorszintjét és ezzel hozzájárulhat a cukorbetegség szövődményeinek megelőzéséhez is.”

Forrás: www.hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük