Kategóriák
Életmód

5 egészséges köret, cukorbetegeknek is

Egyáltalán nem csak a sült krumpli, a rizs, vagy a tészta létezik, mint köret a különböző ételekhez. Vannak sokkal egészségesebb és egyben változatosabb megoldások is. Olyan köreteket gyűjtöttünk össze, amely cukorbetegeknek is jó megoldást jelentenek. Próbáld ki te is, ezeket az egészséges köreteket!

Quinoa

pic (5)

Egy nagyon egészséges gabonaféle, amiről még csak kevesen tudják, hogy mennyire egészséges.Érdemes kipróbálni, már Magyarországon is egyre többen fogyasztják rendszeresen. Kicsi, szemes növény, ami nem csak egészségesebbé, de finomabbá, változatosabbá teszi az ételeket. Leginkább köretekhez, vagy egytálételekhez használják, de nem ritka az sem,  ,hogy levesbe teszik bele. Vegetáriánusoknak kimondottan jó választás, mert nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét. Vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag köretet biztosít.
Tanulmányok bizonyították, hogy a quinoa segít több betegség kialakulásának a kockázata¡t csökkenteni, ha naponta fogyasztunk belőle. Többek között a szív-és érrendszeri megbetegedések kialakulásának a kockázata¡t is csökkenti, illetve amíg visszafordíthatóak a betegség okozta folyamatok, addig segít a gyógyulásban is.

Köles

pic (6)

A köles szintén egy egészséges gabonaféle, ami köretként is remek választás. Azon gabonafélék csoportjait erősíti, amik gluténmentesek, ráadásul lúgosítanak is. Utóbbi tulajdonsága azért olyan hasznos, mert napjainkban a táplálkozás zöme savas irányba viszi el a szervezetet. A cél az egyensúlyi helyzet felállítása, és a savas hatást lúgosabb ételekkel kell ellensúlyozni. A quinoa mellett szintén jelentős fehérje forrás, ami nagyobb mennyiségben van benne jelen, mint például a népszerű rizs esetében.
Antioxidánsokban, B-vitaminban, ásványi anyagokban gazdag növény, amit viszonylag rövid idő alatt el lehet készíteni. Felhasználása sokrétű, és egyáltalán nem csak a köretként veheted hasznát a konyhában. Sajnos nem kap akkora figyelmet, mint amit megérdemelne, de szerencsére egyre többen vannak, akik kihasználják az egészségre jótékony hatásait.

Párolt zöldség

pic (7)

A párolt zöldség kétségtelenül a legnépszerűbb az egészséges köretek közül. A rizs és a sült krumpli után rögtön ez a köret következik. Sokan választják ezt, ami szerencsére meg is látszik a különböző kifőzdék, gyors éttermek, éttermek kínálata¡n, ugyanis elég sok helyen kapni. ͍gy ha nem az otthoni étkezést választjuk, akkor is könnyen hozzá tudunk jutni valamilyen egészséges körethez. Az előző oldalakon említett quinoa és köles esetében egyenlőre még nincs ilyen előny.
A párolás egyáltalán nem bonyolult feladat, így bármikor el lehet otthon is végezni. Bár minden zöldség esetében jobb a friss termékek felhasználása, a korszerű hűtési-fagyasztási eljárásoknak köszönhetően, a fagyasztott termékek is meglepően jó állapotban vannak.͍gy ha éppen nincs szezonja valaminek, akkor sem kell elkeseredni, bármi beszerezhető a boltok fagyasztójából.
Az, hogy ki milyen zöldségeket használ, az már tényleg ízlés dolga általában elmondható, hogy a párolt zöldséget készítők kiemelkedő része, nem egyféle zöldségből készíti a köretet, hanem többfélét is összekever. Ez még változatosabbá és egyben szélesebb körű vitamin- és ásványi anyag forrássá teszi az ételt.

Sült zöldség

pic (8)

Mivel a zöldségek a legegészségesebb ételek közé tartoznak, ezért érdemes köretként fogyasztani őket. Viszont, nem csak a párolás segítségével készíthetünk megfelelőn köretet belőlük, hanem például a sütőben is. Ha a húsra halmozzuk, illetve a tepsiben mellé téve leöntjük valamilyen mártással, hogy ne száradjon ki teljesen, akkor egy remek vacsorát kapunk. Ilyen ételeknél talán jobb kifejezés azt a szót használni, hogy egytálétel, de ha sok zöldséget használunk, és nem a húsra tesszük, akkor tulajdonképpen, meg mégiscsak köretről beszélünk. Ezt erősíti az is, hogy a zöldségeket előtte sós vízben kissé meg kell puhítani. Ilyenkor a húst is csak elő kell sütni egy kicsit, és úgy betenni a sütőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.
Ebben az elkészítési módban is a zöldségek széles tárházát használhatjuk. Itt is igaz, hogy minél szélesebb körű a zöldségek fajtája annál változatosabb vitaminok, ásványi anyagok,és rostok kerülnek a szervezetbe. Ha szeretnél valamilyen mártást használni hozzá, akkor a besamel mártás, vagy az abból kiinduló mártások jól passzolnak a zöldségekhez és húsokhoz egyaránt.

Grillezett zöldség

pic (9)

Bár, már nem sokáig tart a nyári meleg,és az augusztus, még egyáltalán nem késő egy kis grill partit csapni. A zöldségek használata a különböző grillezett húsok mellett is bőven elférnek. Egy hangulatos grillezés, lehet egyben egészséges is, ha a megfelelő húsokat és köretet választod. Fontos, hogy ne csak az olyan alapanyagokra figyelj oda, mint a hús, vagy a köret, hanem az olaj és a fűszerek megválasztása is úgy     történjen, hogy minél egészségesebb legyen az elkészült étel.
Használj ebben az esetben is több zöldséget. Némi hátrányt jelenthez a grill rácsai, ami miatt nem használható fel mindenfajta zöldség. ͍gy az olyan apró szemű zöldségek, mint a borsó, bab, lencse, és az apróra vágott zöldségek kapásból kiesnek. De van még bőven olyan, amit felhasználhatsz, csak arra figyelj, hogy ne vágd fel túl kicsire a nagyobb zöldségeket. Hatékony megoldás, ha a zöldségdarabkákat nyársra húzzuk, így biztos nem fognak leesni a rácsok között.

forrás: macosz.hu