Kategóriák
Egyéb

Egyen rendszeresen a gyerek! – Miért is olyan fontos ez?

Ha szeretnénk, hogy gyermekünk jól teljesítsen a suliban, fontos, hogy ne csak a tanulásra gondoljunk. A táplálkozásnak is hatalmas szerepe van ebben. Ha a gyermek nem kapja meg fizikálisan a megfelelő tápanyagokat, akkor az agya sem képes a megfelelő működésre. “Bizonyított, hogy az iskolás gyerekek vércukorszint-ingadozása közvetlenül hiperaktivitást, koncentrációs és tanulási zavart, agressziót és más viselkedési zavarokat vált ki.” (Dr. Natasha Campbell-McBride MD: Gap szindróma című könyvéből) Abban a szakaszban, amikor a vércukorszint hirtelen megnövekszik, a gyerek “feldobott” állapotba kerül, ami hiperaktivitást válthat ki. Amikor pedig a vércukorszint túl alacsony lesz, a gyerek rosszul érzi magát, ami gyakran fejfájással, rosszkedvvel, agresszív viselkedéssel jár.

kep (288)

Kimondottan ennek a veszélynek vannak kitéve a válogatós gyerekek, akik csak bizonyos ételeket hajlandóak enni. Nap közben inkább koplalnak ha olyan ételt kapnak amit nem szeretnek.  Valamint azok a gyerekek, akik szinte csak olyan ételeket fogyasztanak amiben sok a finomított szénhidrát (pl.: péksütemény, kekszek, gumicukrok, ízesített üdítők).

A helytelen táplálkozási szokásoktól a bélfal tönkremegy, áteresztővé válik. Ezen a tönkrement bélfalon keresztül az ételek félig emésztetlenül kerülnek a véráramba, onnan az agyba, mintegy mérgezve azt, ezáltal pszichés-, viselkedésproblémákat, tanulási nehézségeket okoznak.

Figyeljünk arra, hogy rendszeresen egyen a gyerekünk!

Ha úgy látjuk, hogy nem eszik az iskolában, inkább csomagoljunk neki valamilyen egészséges finomságot (gyümölcsöt, zöldséget, szendvicset).

kep (289)

Vizet is küldjünk mindig, hiszen ha csak az intézményi étkezések alkalmával iszik, akkor nem elégíti ki a folyadékigényét, ami a jó tanuláshoz szintén elengedhetetlen, hiszen az agy oxigénnel való ellátásában, valamint folyadékpótlásban segít.

A gyerekek értelmesek. Megértik, ha az életkoruknak megfelelően elmondjuk, miért fontos, hogy egyenek, igyanak nap közben. Az iskolások pedig tudatosan is képesek arra, hogy odafigyeljenek, hogy a kulacsuk a nap végére kiürüljön.

Forrás: hamonet.hu