Kategóriák
Életmód

Miért a mediterrán diéta?

Ahhoz, hogy a kérdést megválaszolhassuk, tudnunk kell, mi is az a mediterrán diéta. A Földközi-tenger körül élő népek olyan kulináris és kulturális öröksége, ami felülmúlja a piramisokat, a Kolosszeumot.

CT5BYX MEDITERRANEAN DIET

Azt étrend nagyon egyszerű és ugyanakkor nagyon változatos:

1.    Sok friss zöldség, gyümölcs (ezen belül is főleg a citrus-félék)
2.    A zsírfogyasztás 95%-ban az egyszeresen telítetlen zsírokban és polifenolokban gazdag olíva olajon alapul, míg a fennmaradó rész a halakból nyert omega 3 zsírsavak képezik
3.    Elenyésző nyers tej fogyasztás, viszont a jó minőségű sajtok (kecske, birka, ritkábban tehén, bivaly) mérsékelt fogyasztása
4.    Sok hal, kevesebb baromfi és még kevesebb vörös hús , majdnem elenyészően kevés sertéshús fogyasztás
5.    A heti tojás fogyasztása nem haladja meg a 4 db-ot! (ebbe a rejtett tojás is beleértendő, pl. tésztafélék!)
6.    Mérsékelt borfogyasztás (többnyire helyi, tájjellegű borokról van szó, mely az esetek többségében vörös bor)
Mit tud ez a diéta a többi étrendhez képes?
Azt a csodát, hogy miközben az ezen a diétán élő emberek koleszterinszintje nem alacsonyabb, mint a többieké, vérnyomásuk sem kisebb és nem is soványabbak, sőt, kissé még kövérebbek is, mint az európai átlag, mégis a szív-, és érrendszeri halálozásuk 70%-kal alacsonyabb, mint akik nem követik a mediterrán étrendet!
Születéskor várható életkoruk ennek következtében a második legmagasabb a világon. Csak a japán előzi meg, de ott egy számunkra nagyon idegen és nagyon speciális étrenden élnek az emberek, mely összetett szénhidrátokban igen gazdag, zsírokban nagyon szegény, halakban szintén gazdag), de ez számunkra évezredes kulturális különbségeink okán nagyon  nehezen követhető.
A mediterrán életérzés, az mediterrán étrend, klíma nem idegen tőlünk, sokan kipróbálhatták tengerparti nyaralásaikon. A jó példa karnyújtásnyira van tőlünk, ragadjuk meg és éljünk vele!

Forrás: www.drtihanyi.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük