Kategóriák
Életmód

Amit eddig nem tudott a fokhagymáról

Nem könnyű a cukorbetegek élete (sem), de a gyógyszerek szedése mellett is sokat tehetnek azért, hogy jobban érezzék magukat.

A gyógyszerek rendszeres szedése és az orvos utasításainak betartása mellett is segíthetjük állapotunk javulását, íme néhány tipp, hogy mire figyeljünk.
Kombinált edzés
Mivel sportolás során izmaink cukrot használnak fel a megnövekedett energiaigény miatt, kevesebb inzulinra van szüksége a szervezetnek. Egy amerikai egyetem kutatói szerint a legjobb, ha kombinált mozgást végzünk! Váltogassuk a csekély vagy közepes erőkifejtést igénylő aerob és az izzasztó, magasabb oxigénfelvétellel járó anaerob edzést. Hetente legalább háromszor sportoljunk, a lényeg, hogy minél több izomcsoportot alaposan átmozgassunk. Ha például sétálunk vagy kocogunk, mindig mozogjon a felsőtest is!
 kep (02)

Stresszcsökkentés
Feszültség, lelki nyomás hatására a testnek a nagyfokú koncentráció miatt energiára van szüksége. Ilyenkor több cukrot használ fel, a vércukorszint megemelésében pedig a sresszhormonoknak is nevezett kortizolnak és az adrenalinnak van szerepe.
Étkezés
A diabéteszeseknek minden nap meghatározott rutin szerint kell enniük, egyetlen étkezés sem maradhat ki. Az ideális étrendben a szénhidrátok 50, a fehérjék 30, a zsírok pedig 20 százalékban szerepelnek! Az egyes étkezések szénhidrátadagjai nem összevonhatók, érdemes törekednünk a magas glikémiás indexszel rendelkező, tehát lassan felszívódó szénhidrátok fogyasztására (teljes kiőrlésű lisztből készült pékáru, korpás keksz, barna rizs, zöldségfélék). Súlyosabb esetekben szükség lehet arra is, hogy minden az étkezések előtt és után is megmérjük vércukorszintünket.
Vérukorszint-csökkentő ételek

Fokhagyma. A belőle kivont antioxidáns-vegyületet cukorbeteg állatoknak adagolva közel olyan hatékonynak bizonyult, mint a gyógyszeres kezelés. Egy japán egyetem kutatói is alátámasztották, hogy a diabétesz mindkét típusa esetén csökkenthető a vércukorszint a fokhagyma egyik összetevője, az allixin segítségével. Az anyag ugyanis a glükóz-anyagcserében játszik szerepet.

  • Fahéj. Kísérletek szerint a fűszer segítheti az izomszövetek glükózfelvételét, és serkentheti a glükóz szállítását a szövetekhez a véráramon át.
  • Csicsóka. Bár külsőre nagyon hasonlít a burgonyára, majdnem hatszor nagyobb a rosttartalma. A vércukorszintet nem emeli meg drasztikusan, sőt, segít beállítani az optimális vércukorszintet, csökkenti az inzulinfüggőséget.

kep (03)

Az a fránya vércukorszint!

A vércukorszint drasztikus emelkedése és csökkenése rosszulléthez vezethet. Az érték hirtelen esése, a hipoglikémia hátterében állhat a gyógyszer vagy az inzulin túladagolása, egy étkezés elmulasztása. De az is lehet, hogy túl megerőltető fizikai munkát végeztünk vagy valamilyen más betegség, esetleg fronthatás vagy alkoholfogyasztás borította fel a vércukorszintet. Ilyenkor éhségérzet jelentkezik, szaporábbá válik a szívverés, előfordul verejtékezés, szédülés, fejfájás, ingerlékenység, akár eszméletvesztés is. A megoldás az azonnali cukorpótlás: igyunk meg gyorsan 1-2 dl cukros vizet!

Forrás: www.hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük