Kategóriák
Életmód

Hogyan készüljön a cukorbeteg az ünnepekre?

A cukorbetegek számára az ünnepi időszak mindig egy kicsit több odafigyelést igényel, nemcsak azért, mert az étrendjüket kell körültekintően megtervezni, hanem mert a stressz és egyéb tényezők is hatással vannak a vércukorszintre.

Az ünnepi időszak mindenki számára stresszes és megterhelő, de a cukorbetegeknek különösen oda kell figyelni. A stressz ugyanis a hormonrendszerre is erőteljes hatással van, és például növeli a szervezetben a kortizol szintjét. Az úgynevezett stresszhormonok pedig felboríthatják a vércukorszint egyensúlyát, a szint hirtelen megugrását idézhetik elő. A cukorbetegeknek ennek hatására sokkal nehezebb lehet szabályozni a vércukorszintjüket.

Happy mother showing Christmas ball  to baby near Christmas tree
Érdemes már jó előre felkészülni erre, és kitapasztalni, hogy a stresszes helyzetek hogyan hatnak ránk. Válasszunk egy olyan helyzetet, melyben előreláthatóan stressz ér majd minket (például egy vizsgát vagy egy interjút), és előtte, valamint utána is mérjük meg a vércukorszintünket. Így képet kaphatunk arról, hogy a stressz milyen mértékben emelheti meg a vércukorszintünket. Ennek ismeretében pedig alakíthatunk az étrendünkön vagy a gyógyszereinken.
Az ünnepi időszakban hajlamosabbak lehetünk elfeledkezni a saját szükségleteinkről. Pedig a cukorbetegeknek meglehetősen sok “szabálynak” kell megfelelniük: figyelniük kell az étrendükre, a rendszeres testmozgásra, a vércukorszint mérésére, a gyógyszerszedésre. Ha azonban más dolgok járnak a fejünkben (akár a munkahelyünkön igyekszünk zárni az évet vagy ajándékok után szaladgálunk), akkor nem figyelünk annyira az étkezésünkre, kevesebbet alszunk, hanyagoljuk a sportot. Igyekezzünk még a leghektikusabb időszakban is rendszert vinni az életünkbe, tartsuk magunkat a diétához, szánjunk időt a testmozgásra és a pihenésre. Ezek a stresszt is nagyon hatékonyan csökkenthetik!
Ilyenkor többet járunk vendégségbe is. Érdemes már jó előre szólni a házigazdának, hogy speciális diétát tartunk, de akár azt is felajánlhatjuk, hogy mi is viszünk valamilyen ételt. Ha azonban tudjuk, hogy egy olyan étel is szerepel majd a fogások között, aminek biztosan nem tudunk ellenállni, akkor jó előre tervezzük be ezt az étrendünkben. A céges partikon, rendezvényeken, ahol svédasztal van, részesítsük előnyben a zöldséges fogásokat és salátákat.Az alkohollal is legyünk óvatosak: az ünnepek alatt még azok is isznak egy-két pohárkával, akik egyébként nem szoktak. Az alkoholos italokban (főleg az édeskés, sziruppal készült koktélokban) meglehetősen sok a szénhidrát, de ezek az italok a cukorbetegségre szedett gyógyszereket is befolyásolhatják.
Forrás: www.hazipatika.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük