Kategóriák
Életmód

10 gyümölcskombináció, amit nem érdemes kihagyni 2. rész

A folytatásban további öt gyümölcs párost mutatunk be, amelyek az előző cikkekhez hasonlóan egymással harmonizáló ízvilággal rendelkeznek és tápanyag szempontjából is kiegészítik egymást. Naponta kis mennyiségben a cukorbetegek is fogyaszthatnak gyümölcsöt, így érdemes kipróbálni ezeket a hatékony kombinációkat.

Cseresznye és eper

pic (83)
A cseresznye és az eper párosa nem csak az miatt olyan hatékony, mert nagyjából egy szezonban lehet őket fogyasztani. Édeskés ízük miatt jól passzolnak és aki szereti ezt az erdei gyümölcsös ízvilágot, az akár még több bogyós  gyümölcsöt is belecsempészhet. Bármilyen módon fogyasszuk is a cseresznyét, érdemes kimagozni. Főzés, vagy sütés esetén ez nagyon fontos, de ha nyersen szeretnénk fogyasztani akkor is megéri.
Az eper és a cseresznye jó párosítás gyümölcssalátákba, mártásokba, húsok mellé, és süteményekbe. Általában ha valamilyen süteményben van eper és cseresznye, akkor az valamilyen erdei gyümölcsös összeállítás szokott lenni, és van benne még málna, szeder, ribizli, meggy, vagy hasnló gyümölcsök. Legalább egyszer próbáld ki csak ezt a kettőt együtt!

Meggy és ribizli

pic (84)
Hogy a savanykás ízek kedvelőinek is kedvezzünk egy kicsit, egy olyan párost mutatunk be, ami minden tekintetben megtestesíti ezt a különleges ízvilágot. Aki tudja magáról, hogy nem rajong a savanykás ízekért, az tényleg hagyja ki, és az, akinek még nincs ilyen ízzel kapcsolatba tapasztalata először inkább csak külön kóstolja meg a meggyet, vagy a ribizlit. Ha valaki igazán bátor, akkor még tehet hozzá lime-ot, vagy citromot.
Elsősorban süteményekben használható jól ez a gyümölcs kombináció, főleg a krémek ízvilágának a meghatározására. De akár nyersen is fogyasztható. Hasonlóan a cseresznyéhez, a meggyet is magozd ki. A ribizli olyan apró, hogy nem érdemes a felvágásával vesződni.

Görögdinnye és sárgadinnye

Cseresznye és eper
A két dinnyeféle kombinációja egyáltalán nem szokatlan dolog. Ízre ugyan nem hasonlítanak, de jól kiegészítik egymást minden szempontból. Aki szereti a görögdinnyét és a sárgadinnyét is, az nyugodtan próbálja ki együtt is. Tápanyag tartalom szempontjából is előnyös, ha mindkét dinnyéből fogyasztunk, mert nem egyforma mennyiségben találhatok bennük vitaminok és ásványi anyagok.
A legegyszerűbb fogyasztási lehetőség, ha egy egyszerű dinnye salátát készítesz. A dinnye saláta egyik nagy előnye, hogy a tálalást könnyen, kreatívan és látványosan meg lehet oldani a dinnyehéjakból. További felhasználási lehetőségei már korlátozottak, de egy kis kreativitással találhatóak még elkészítési módok.

Ananász és kókusz

Cseresznye és eper
Két trópusi gyümölcs kombinációját mutatjuk be a folytatásban. Elsőre talán különösnek tűnhet az ananász és a kókusz párosítása, de érdemes kipróbálni, mert jó kombinációt alkotnak. A kókusz íze elég erős, ezért ha szeretnéd, hogy az ananász íze is érvényesüljön, akkor az előbbiből kevesebbet, az utóbbiból többet használj.
Amikor arról van szó, hogy kókusz, akkor természetesen a kókuszdióra gondolunk, és nem bolti kókuszreszelékre. A kókuszdiónak sok felhasználási lehetősége van, ezért érdemes utánajárni és beszerezni. Mikor fel akarod vágni, akkor tegyél a kókusz dió alá egy tányért, hogy ne vesszen kárba a kókusz leve. A kókusztej is értékes, főzésnél hasznosítható a leggyakrabban.

Mangó és alma

 

Végül egy mangó és alma kombinációt mutatunk be. Ízben nagyon jól harmonizálnak, ezért érdemes megkóstolni. Több felhasználási lehetősége van, köztük a sütemények, torták, gyümölcslevek, juice-ok. De természetesen nyersen is megehetők. Vágd kisebb darabokra a mangót és az almát. Az almán mindenképpen érdemes rajta hagyni a héját, mert így sokkal több vitamint juttathatsz a szervezetedbe. A közhiedelemmel ellentétben nem pont a héjában van a vitamin, hanem közvetlenül a héj alatt. A héjat pedig azért nem érdemes levágni, mert akkor elkerülhetetlen, hogy a héj alatt lévő vitaminokban gazdag részt is eltávolítjuk.
Forrás: macosz.hu